teeltgeluid

‘Bloemverlies door donker weer’

Bij paprikateeltbedrijf Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn wordt begin week 4 het tweede oksel getopt bij het gewas van de Maldonado, dat net voor Kerst is geplant.

Izaäk van der Lelij: “Het is ontzettend donker geweest. Bij de tweede planting, van de 4 november-zaai, is het eerste oksel gezet. Dat willen we graag om het gewas belast te krijgen. Maar de eerdere zaai van 2 november had meer moeite met dat donkere weer. Daar zijn de bloemetjes van het eerste oksel eruit gevallen. Het tweede oksel heeft er ook nog moeite mee.”

“Het was echt nodig dat er licht kwam. De eerste paar van die afgelopen zonnige dagen had het gewas nodig om te herstellen. De derde dag om te gaan bloeien, en pas op dag 4 en 5 kon het gaan zetten.”

Gaten in folie

Tijdens zonnige dagen krijgen de planten elke dag een beurtje. Op donkere dagen is dat niet zo standaard, en wordt af en toe een dag overgeslagen. Er wordt 3,5 EC aan voeding meegegeven.

Boven het gewas zit het 10x10 geperforeerde vaste folie er nog in, met een strook van 15 meter langs de gevels met minder gaatjes. “We hebben er wel gaten in gemaakt met dat zonnige weer, zodat we via de ventilatoren verse lucht naar binnen konden blazen tijdens dat zachte weer. Die gaten in het folie laten we nu met de vorst gewoon zitten.”

We hebben ook een tripsje gevonden. Daar maken we ons nog niet echt zorgen over

Het beweegbare doek gaat standaard om 10.00 uur open. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de wind-omstandigheden gaat het weer dicht. “Dat verandert elke dag. Zeker bij onstabiel weer wordt er handmatig bijgesteld. “Dat is de charme van deze mooie teeltperiode. Elke dag is anders.”

Er wordt tot een niveau van tussen 800 en 1.000 ppm CO2 gedoseerd.

Biologische start

Op het gebied van plantgezondheid wordt zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen direct gestart met biologie. “We hebben gelijk de tweede week montdorensis ingezet. En langs het betonpad alvast californicus. Die kan daar ook van stuifmeel in leven blijven. We hebben ook een tripsje gevonden. Daar maken we ons nog niet echt zorgen over. Straks in februari gaan we er wel Orius tegen uitzetten. Dat is vrij vroeg, maar er zit een tripsje waarmee hij zich kan voeden. Dan kunnen we toch al vroeg een populatie Orius gaan opbouwen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.