‘De echte prijs van energie’

Het is geen vanzelfsprekendheid dat Nederland tweede landbouwexporteur ter wereld blijft.

Hier in Kazachstan kost benzine aan de pomp € 0,43 per liter. Gas voor de kas kost € 0,10 per kuub. Als je dat met ons land vergelijkt, dan vraag je je af: Wat is nu de werkelijke prijs van energie?

Milieubelasting

Het blijkt dat onze overheid van de gelegenheid gebruik maakt hier heel wat inkomsten uit te halen. Maar het is nog erger. Nadat de tarieven zijn opgeschroefd, wordt er nog eens milieubelasting op gelegd. Voor een woonhuis betekent dit dat de prijs van geleverde energie wordt verdubbeld.

‘Wij gaan betalen voor de fouten van Shell’

Aardbevingen

Nu blijkt dat wij het enige land ter wereld zijn waar we geen gas uit de bodem kunnen halen met oog op gevaar voor aardbevingen. Deze grote tegenvaller aan inkomsten zal door iemand betaald moeten worden. Als eerste komt onze overheid met het duurzame idee dat we over moeten stappen op de warmtepomp. Als tweede maatregel de altijd favoriete belastingverhoging. Onze vriend Samson, die toch weer een baantje heeft gekregen, heeft voorgesteld de milieubelasting met 75% te verhogen. Of je nu moet investeren in een warmtepomp of het dure gas moet kopen maakt niet uit. Wij gaan betalen voor de fouten van Shell.

Dividendbelasting

Maar het is allemaal nóg veel erger. Tijdens het sluiten van het regeerakkoord heeft Shell meegepraat. Vanaf 2005 betaalde Shell via een deal met de belastingdienst 7 miljard minder dividendbelasting. Op advies van Shell is de dividendbelasting vanaf 1 januari 2020 geheel afgeschaft. Dat kost ons 1,4 miljard per jaar.

‘De ontwikkelingen in het buitenland gaan hard’

Afspraken in achterkamertjes

Dit is hoe onze regering omgaat met onze economie. Lasten afwentelen op de consument die zijn koopkracht verliest, en het agrarische bedrijfsleven zijn concurrentiekracht. We zijn nog steeds de tweede economie ter wereld wat betreft export van agrarische producten. Maar dit is geen vanzelfsprekendheid. De ontwikkelingen in het buitenland gaan hard. Als we mee willen blijven doen, zal ons belastingsysteem eens bekeken moeten worden door echte deskundigen. En niet worden bepaald door afspraken in achterkamertjes met multinationals.

Of registreer je om te kunnen reageren.