teeltgeluid

‘De tomaten hebben heel generatief gestaan, sommige te generatief’

“In maart heeft het gewas van Foundation duidelijk te generatief gestaan, waardoor we een paar trossen op 5 moesten snoeien. Maar de kop ziet er sinds half april weer sterk uit”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Master in Deinze.

Behalve het donkere weer zijn er nog minstens twee andere oorzaken voor de generatieve stand aan te wijzen. Om de smaak te verbeteren had hij tot de eerste oogst een deel van de stikstof in de voedingsoplossing vervangen door chloor. Bovendien is het zaad van het ras Foundation behandeld door het bedrijf Natural Power Seeds. “Dat hebben we samen met de afnemer besloten omdat het de smaak beduidend verbetert, zoals we vorig jaar in een proefje zagen. Maar de plant reageerde er generatief op. Vorig jaar zag je dat de eerste tros er sneller van afrijpte. Nu werden de eerste 2 trossen erg grof. In combinatie met het donkere weer konden de planten dat niet bolwerken.” Bovendien was de vruchthuid van de eerste 3 trossen zwakker waardoor ze eerder prikschade opliepen. “We zijn daarom iets bleker gaan knippen en hebben de trossen goed uit gesorteerd. Gelukkig gaan de tomaten meestal in eenlaagsverpakking naar Carrefour, zodat de kans op prikschade kleiner is.”

Omdat het gewas van Foundation te generatief stond zijn in maart enkele trossen op 5 gesnoeid. Foto: Fotostudio Atelier 68
Omdat het gewas van Foundation te generatief stond zijn in maart enkele trossen op 5 gesnoeid. Foto: Fotostudio Atelier 68

Extra stengel aanmaken onmogelijk

Over de andere trostomaat, van het ras Sevance, is Vlaemynck zeer te spreken. “Hij staat er heel mooi bij. Ik ben dik tevreden. Het is nu het tweede jaar, dus je kent hem beter. Maar we zien ook dat de beworteling beter is. Je ziet de wortels door de hele Elite-steenwolmat heen. Die bewering van Grodan klopt bij mij dus.” Ondanks het donkere voorjaar is het gewas mooi gelijk en generatiever dan vorig jaar. Ook de zetting is heel goed. “De trossen zijn heel mooi uniform.” De trostomaat Sevance staat samen met het San Marzano-type (ras Portento) in de diffuse kas. De bedoeling was om hier eind maart nog een extra stengel aan te maken, maar de dichtheid is op 3,8 stengels per vierkante meter gebleven. “De plant was eind maart echt niet in staat een extra stengel aan te maken. En ik denk eigenlijk ook niet dat de Sevance-tomaten nu te grof gaan worden.”

San Marzano netje neergelegd

Vanaf de eerste oogst wordt er meer stikstof en kalium meegegeven. “Het kaliumcijfer zakte wat onderuit.” De oogst van de trostomaten startte op 4 april, die van de San Marzano-tomaten een week eerder. De kwaliteit van de 3 tomatensoorten is goed. Het gemiddelde vruchtgewicht van Foundation is nu 135 gram, van Sevance 125 gram en van San Marzano 115 gram. Deze laatste worden in de kas al netjes dakpansgewijs in een doos gelegd tijdens het plukken. Ze worden voornamelijk via de verkoopgroep Tomeco verkocht, een vennootschap voor sorteren en verpakken van 3 telers. Een deel gaat los naar het centrale inpakcentrum op veiling Hoogstraten.


  • Bij het plukken worden de San Marzano netjes dakpansgewijs in de dozen gelegd. Foto: Fotostudio Atelier 68

    Bij het plukken worden de San Marzano netjes dakpansgewijs in de dozen gelegd. Foto: Fotostudio Atelier 68

  • De San Marzanotomaten worden voornamelijk via de verkoopgroep Tomeco verkocht, een vennootschap voor sorteren en verpakken van 3 telers die zijn aangesloten bij Veiling Hoogstraten. 
Foto: Fotostudio Atelier 68

    De San Marzanotomaten worden voornamelijk via de verkoopgroep Tomeco verkocht, een vennootschap voor sorteren en verpakken van 3 telers die zijn aangesloten bij Veiling Hoogstraten. Foto: Fotostudio Atelier 68

Luchtramen extreem geknepen

Teelttechnisch was de zomer van 3 dagen in week 16 geen enkel probleem voor de tomaten. “We haalden etmaaltemperaturen van 21 tot 21,5 graden. De rv in de kas zakte overdag naar 35%. Maar vanaf 17.30 uur hebben we de luchtramen extreem geknepen. De windzijde lag helemaal dicht en de luwzijde stond nog 10% open. De planten bleven zo goed op spanning. Het enige nadeel is dat we in de week erna veel kopbreuk hadden bij het indraaien.” Vorige week lag de etmaaltemperatuur op mooie dagen op 20 graden en 18,5 graden op donkere dagen. De dagtemperatuur stond ingesteld op 19 graden plus een lichtverhoging van 3 graden. De voornacht gaat pas om 20.30 uur in en is 14 graden, de nanacht is 16 graden.

Phytophthora sluimert

Bij de San Marzano-tomaten doken twee weken geleden toch weer problemen met Phytophthora op. “De planten hebben het opgelopen bij de plantenkweker. We dachten dat we het kwijt waren na een behandeling met Previcur, maar het is blijven sluimeren. Dat zie je aan de slechte wortels. De planten gaan niet slap en het kost nog geen productie, maar we moeten er wel iets aan doen.” Door droger te telen, met minder en langere druppelbeurten, hoopt hij de schimmel in te perken. Ook gaat hij nog een keer Previcur mee druppelen.

Galmijt is terug

Qua plagen is het tot nu toe vooral de spint die de aandacht vraagt. “Voor het eerst hebben we overal rode spint aangetroffen. Daarom hebben we al een keer volvelds met Borneo gespoten.” Maar ook een bekende is terug: de galmijt. “We hebben hem gevonden op 1 plant van Sevance en 5 planten San Marzano. Die behandelen we met Vertimec. De preventieve bespuitingen met zwavel hebben we geïntensiveerd van een keer per 3 weken naar iedere week. Je ziet dat het zin heeft het personeel op te leiden. De eerste plant met galmijt is ontdekt door iemand die gewasonderhoud doet. Iedereen weet nog van vorig jaar hoe erg de schade kan worden.” Met de andere plagen is het erg rustig. “We hebben in totaal 5 wittevliegen gevonden op 1 vangplaat. Macrolophus doet het prima en Tuta is nooit een probleem hier.”

Wkk in onderhoud

De hele meimaand ligt de wkk eruit voor de 30.000 uren-servicebeurt. “Dat is zo gepland, na 5,5 jaar draaien.” Het gevolg is wel dat de kassen nu weer met de ketel verwarmd worden en dat er veel minder CO2 gedoseerd wordt. “We kunnen niet meer dan 150 kilo per hectare per uur doseren, terwijl dat met de wkk meer dan 300 kilo is. Alleen stoken voor de CO2 kost snel te veel.” Vlaemynck ook druk met overleggen voor de nieuwbouw van 5,7 hectare met diffuus glas en LED-belichting. Op dit moment wordt veel grondwerk verzet. In week 21 start de bouw en met ingang van komend seizoen is het bedrijf jaarrond groen.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.