teeltgeluid

‘Meer evenwicht in gewas dankzij verhoogde gewasdraad’

Ruud Grubben in Maasbree heeft 27 januari Proloog geplant op teeltgoten met steenwol, na een teelt herfsttrostomaat.

De laatste jaren wordt het gemiddeld wel wat minder met de herfsttomatenprijzen, stelt Ruud Grubben in Maasbree. “Maar de kosten zijn ook naar beneden gegaan. We gebruiken getopte planten en de gasprijs is gedaald.” Dit jaar profiteerde de teelt mee van de betere prijzen voor alle vruchtgroenten door de tegenvallende oogsten in Spanje.

Preventieve biologie

Het voor van de afwisseling met de tomatenteelt is dat er ook in de komkommer minder ziektes en plagen voor komen. Er wordt daarom niet gestart met een chemisch middel. “En zeker niet met Vertimec. Daarmee zou je een zware tik uitdelen aan de biologische bestrijding. We starten een week na het planten al preventief met Encarsia, met anderhalf beestje per vierkante meter. Dat herhalen we wekelijks en houden dat consequent het hele jaar vol. Sinds we dit zo doen, hebben we nauwelijks meer last gehad van witte vlieg.”

Extra uitgesorteerd

De komkommerteelt is gestart met een mooie gelijke plant. De plantenkweker heeft extra uitgesorteerd, door de kleinste maat van de zaadpartij eruit te gooien. Dat heeft geresulteerd in veel gelijkere planten. “Bij Proloog kun je soms ook wat dwerggroei hebben, maar dat speelt bij ons veel minder vanwege de late plantdatum na de herfsttomaten.”

Sterk sturen op licht

Er is gestart op 19 graden Celsius vlak, gedurende de eerste tien dagen van de teelt. “Daarna ben ik heel sterk op licht gaan sturen.” De nachttemperatuur is gelijk gehouden, maar overdag wordt sterk lichtafhankelijk een hogere temperatuur aangehouden. Er staat 20 graden Celsius ingesteld. Met mooi weer probeert hij overdag even de 27 graden te halen.

“We hebben van het begin af aan goed weer gehad. Ook bij de plantenkweker al. Het gewas stond daardoor superkrachtig. De eerste drie weken ging het supersnel. Na twaalf dagen hadden we bloei.”

In het weekend van 18 en 19 februari sloeg het om naar donker weer. “De lamp ging ineens uit. Je ziet de koppen en de scheutjes fijner worden.” Grubben is daarom iets rustiger aan gaan doen. “We houden nu 18 graden in de nacht aan en 19 graden overdag.”

Op drain werken

De eerste tien dagen van de teelt is helemaal geen water gegeven, zodat de wortels moesten zoeken. Later werden bij goede weersomstandigheden één tot twee beurtjes per dag gegeven. “En sinds de komkommers enigszins aan het dikken zijn, zijn we op drain aan het werken. Op donkere dagen is dat niets, maar met lichtere dagen streven we naar 20% drain.”

Gewasdraad omhoog

Het gewas is nu bijna aan de draad. Voorheen was het gewas op de teeltgoten te snel aan de gewasdraad. De kop ging er dan met te weinig stambelasting uit, waardoor de scheuten te sterk werden en het gewas uit evenwicht raakte. Met temperatuur bleek dat onvoldoende bij te sturen. “Sinds een aantal jaren halen we daarom de gewasdraad 60 centimeter omhoog en binden we de planten schuin aan. Daarmee heb je 80 tot 90 centimeter meer stamlengte, met 23 tot 24 bladeren. De scheuten komen er dan veel beheerster uit, en je houdt straks een overzichtelijker gewas dat makkelijker in evenwicht blijft.”

Grubben is halverwege week 8 begonnen met koppen eruit halen en vastzetten en er kan bijna geoogst worden. “Als we later met oogsten niet meer bij de komkommers kunnen, halen we de gewasdraad weer omlaag.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.