teeltgeluid

Extra voorzorgen treffen bij beglazen in bestaande kas'

Nadat de zware hagelbui van 23 juni ook het bedrijf van Van Mierlo in Someren trof, is er glas geruimd en is de kas vrijwel tot de grond toe afgebroken.

Van het kasdek zijn alleen de goten blijven liggen. Alle nokken en roeden zijn in de afgelopen periode verwijderd, evenals de schermdoeken en het dradenbed. Het loopfolie is ook de kas uit. Stalen groeibuizen zijn blijven liggen, maar de 'Forcas'-groeibuizen waren te zwaar beschadigd om te behouden.

Gereed voor wederopbouw

De laatste afrondende werkzaamheden worden nu uitgevoerd, zodat er weer met de opbouw begonnen kan worden. Erwin van Mierlo: "We hadden al eerder klaar kunnen zijn, maar sneller werken had geen zin. Het nieuwe glas kan volgens de gemaakte afspraken toch niet eerder dan half oktober geleverd worden."

Beschermen bestaande voorzieningen

Ondanks de grotendeels afgebroken kas, vraagt het beglazen extra zorgvuldigheid ten opzichte van een nieuwbouwkas. De beglazingsplatforms moeten rekening houden met bestaande voorzieningen. "Zo ligt er een middenpad, dat beschermd moet worden met een verhoging en rijplaten. En er liggen leidingen in de grond. Er komen bijvoorbeeld overal opstaande CO2-pijpjes boven de grond. De kans is groot dat we die nog gaan afzagen en afdoppen, om beschadiging van CO2-leidingen te voorkomen."

Kettingbaan vervangen

De kettingbaan heeft het zwaar te verduren gehad, door alle glasscherven en rommel die erin terecht zijn gekomen en door het in weer en wind buiten liggen. "Maar met het vervangen van die ketting wachten we tot het laatst. We zijn bang dat anders het profiel zijn vorm niet houdt tijdens alle werkzaamheden om de kas weer op te bouwen."

Nieuwe teelt

De hoop is dat er januari begonnen kan worden met het planten van een nieuwe teelt. "Al verwacht ik niet dat alles dan al vol zal komen. Als ze daadwerkelijk bezig zijn met beglazen, kunnen we pas echt zien en inschatten hoe vlot het verloopt."

Of registreer je om te kunnen reageren.