teeltgeluid

'Fanatiek blad weggehaald, voor open gewas'

Albert Kosdi is bezig de planten leeg te snijden. Eind week 28 wordt een derde van de tuin overgeplant. Zoals gebruikelijk wisselt hij in drie opeenvolgende weken. Kosdi zal Kurios verder volgend jaar opnieuw als ras in de zomerteelt gaan zetten.

In de tweede teelt heeft hij geen tot zeer weinig problemen gehad. "Geen meeldauw, geen Botrytis. We hebben even een klein beetje Mycosphaerella gehad, maar na één keer spuiten met Luna hebben we dat ook onder de knie gekregen."

"Tegen spint hebben we met een overkill uitgezet. Dat heeft heel goed gewerkt. We hebben ook geen luis en trips gehad. En net als vorig jaar totaal geen wittevlieg. Wel swirskkii, maar verder is er niets biologisch ingezet tegen wittevlieg. Sinds vorig jaar zijn er langs de hele gevel en de tussengevels wel gele plaklinten opgehangen.

Sterk op vruchten

"Ondanks de wisselende weersomstandigheden bleef de kwaliteit steeds goed. Dat is hij nu nog steeds. We hebben daarvoor steeds veel aan gewasverzorging gedaan. Want Kurios is erg sterk op zijn vrucht en gaf in elke oksel een komkommer. Zeker met een getopte plant wordt hij makkelijk wat generatief. We hebben daarom zowel boven, in het midden van het gewas als onderin fanatiek blad weggehaald. Iets onder buikhoogte zijn e rook twee bladeren verwijderd om snelheid op de vruchten te houden. Want als de kop eruit gaat, worden de komkommers onderin ook groot."

Hoge etmalen

Afgelopen weken is er geprobeerd om het zo koel mogelijk te houden in de nacht, wat niet mee viel gezien de hoge buitentemperaturen. In week 27 hadden we gemiddelde etmaaltemperaturen van 22,4 graden Celsius. Dat viel me tegen. Het is best hoog, als je het vergelijkt met de hoeveelheid licht die we hebben gehad. Dat was maar 12.700 Joules over die hele week."

CO2 doseren

Er is aardig wat CO2 gedoseerd. Gezien een gunstige productie en prijsvorming was het de moeite waard om aan te vullen met vloeibare zuivere CO2. Dat gebeurt als het CO2-niveau onder de 450 ppm komt. "Ik vind dat ik aardig wat met CO2 doe, al ben ik in mijn telersgroep toch nog wel de laagste in vergelijking met degenen die een wkk hebben. Maar met de luchtramen aan de luwe zijde 100 procent open, en aan de windkant voor 80 procent, heeft het volgens mij geen nut om er nog meer CO2 in te stoppen."

Pikzwarte lucht

Nadat hij zelf afgelopen jaar te maken had met schade door de hagelbuien van toen, voelt Kosdi extra mee met zijn dit jaar getroffen collega's. "In vergelijking daarmee viel het bij ons nog mee met 500 ramen." Op de bewuste avond van de afgelopen hagelstorm heeft hij zich nog wel even zorgen gemaakt. "De lucht was hier ook pikzwart. Ik heb de luchtramen toen uit voorzorg dichter laten lopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.