teeltgeluid

laatste update:10 mei 2016

'Scherp zijn op condensatie vruchten'

Ondanks wisselvallige periodes staat het komkommergewas bij Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel er naar tevredenheid bij.

"We hebben best wel veel licht de laatste tijd. Dat vertaalt zich in productie." Hij snijdt voor ongeveer 65 procent 40-ers.

De bedoeling is om tot begin juni door te gaan met de 4 januari geplante Proloog. Daarvoor probeert hij het gewas open te houden. "Regelmatig een blaadje eruit halen en een rankje naar beneden halen."

Spint vraagt aandacht

Spint is momenteel een groot aandachtspunt. Er is een keer een correctie met Floramite toegepast, maar verder is de plaag biologisch aangepakt. "Dat gaat goed, maar het vraagt wel alle aandacht."

Van andere plagen heeft hij geen last. Ook schimmelziektes, zoals meeldauw en Botrytis, zijn niet aanwezig.

Temperatuurintegratie

De temperatuurinstelling is afhankelijk gemaakt van de hoeveelheid licht. "Wij werken met temperatuurintegratie. Op een donkere dag houden we een stookinstelling aan van 20,5 graden, op een mooie dag is dat 22 graden. Ik doe dat ieder jaar. We zijn er dit seizoen ongeveer vijf weken geleden mee begonnen. Het is een mooie manier om energie te besparen. Maar je moet wel oppassen dat je er niet te extreem in gaat."

In de nacht zitten we tussen de 18,5 en 19,5 graden." Daarmee komt hij uit op etmaaltemperaturen tussen de 21 en 22 graden Celsius.

Oppassen voor natslaan vruchten

Het scherm gaat met de koude nachten steeds dicht. "Boven de 10 graden buiten blijft het open, maar dat is nog maar een of twee nachten gebeurd."

Rond deze tijd is het opletten dat vruchten niet natslaan. "Je moet scherp zijn op condensatie van de vruchten. Dat heb je vrij snel met dat wisselende weer. Dus als de zon scherp doorkomt, op tijd een luchtje zetten en zorgen dat de buis er op tijd uit loopt. Maar met het luchten moet je ook weer niet te grote gaten trekken. Want je wilt aan de andere kant weer geen kou in de kas luchten."

 

door Peter Visser

 

Lees alle teeltgeluiden van Arnoud Paul

 

Lees meer teeltgeluiden Glasgroenten

Of registreer je om te kunnen reageren.