teeltgeluid

'Plantbelasting vrij hoog voor deze periode'

Het paprikagewas van de Maranello staat in week 14 goed generatief bij kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland.

Kevin Kleyweg: "Voor de tijd van het jaar hebben we nog precies genoeg groei. Maar de plantbelasting is vrij hoog voor deze periode." De oorzaak is dat er veel licht was in het voorjaar en er daardoor volop zetting kwam. Daarna volgde een donkere periode. "Daardoor heeft het gewas het even zwaar gehad."

In week 13 is er dankzij mooiere weersomstandigheden nog wel iets zetting geweest. "Maar met een plantbelasting van 36 stuks per vierkante meter doet hij ook weer niet al te veel."

Op tempo sturen

"We sturen nu alleen op tempo, om die hoge plantbelasting oogstrijp te krijgen. Je hebt binnen de paprikatelers twee denkrichtingen. Er is een groep die dan rustig aan zou gaan doen. Maar wij kiezen juist voor gas geven om de vruchten eraf te krijgen. We zijn aan een flink tweede zetsel begonnen en denken deze week een kilo te gaan oogsten. Dan krijgt de plant wel weer ruimte."

Overdag niet te warm

Om tempo te houden wordt ook op donkere dagen nog even naar 23 graden Celsius doorgestookt. De etmaaltemperatuur komt uit op 22 graden of net daarboven. De voornacht staat al enkele dagen op 19 graden Celsius, om vanaf middernacht met een schuine lijn omhoog te gaan richting de dagtemperatuur van 21 graden.

Tempo houden is gunstig, maar het is daarbij wel uitkijken dat het overdag niet te warm wordt met zonnig weer. "Zeker voor 14.00 uur moet het niet al te warm worden." Tot 14.30 uur lucht hij op 23,5 graden Celsius, om dan in een schuine lijn naar de 26 graden rond 17.00 uur te gaan.

Nog een schermdoek in gebruik

Tijdens een koude nacht liep het tweede schermdoek onlangs nog even dicht, maar verder kan volstaan worden met alleen het eerste schermdoek. Dat sluit bij een buisvraag van 52 graden Celsius. Na het sluiten van het eerste schermdoek wordt dan niet snel een buisvraag van 55 graden Celsius meer bereikt, de temperatuur waarbij het tweede doek dicht mag lopen.

EC naar beneden

De EC is nog behoorlijk hoog. Met oog op de plantbelasting probeert hij die naar beneden te krijgen. "We geven nu behoorlijk water met flink drain." Bij een stralingssom van 100 Joules krijgen de planten hun eerste beurt, gevolgd door een beurt bij elke 85 Joule instraling.

Beetje spint

Aan plagen is er een beetje spint gevonden, waar direct volvelds roofmijten tegen zijn ingezet. De eerder gevonden trips wordt onder controle gehouden door de Orius, die goed terug te vinden is in het gewas. In totaal is er een Orius per vierkante meter uitgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.