teeltgeluid

laatste update:18 feb 2016

'Niet overdrijven met interen'

Erwin van Mierlo van Ploegdonk in Someren heeft 11 januari Proloog geplant. De planten, die een dag eerder naar huis werden gehaald vanwege de zachte decembermaand, groeiden vrij vlot weg.

In week 6 wordt het gewas getopt en vastgezet. De eerste vrucht is op het zesde blad aangehouden, en zal begin week 7 gesneden worden. De overige stamvruchten worden om en om aangehouden, waarbij bovenin één of twee setjes van twee aangehouden zullen worden, afhankelijk van de hoeveelheid bladeren.

"Ik heb het idee dat we iets meer gewas hebben dan vorig jaar. Normaal is het rond deze tijd rond het vriespunt. Nu rond de 10 graden. Dat zie je toch terug in het gewas."

Met het licht mee stoken

Overdag stookt hij 19,5 graden Celsius, in de nacht 18,5 graden. Tijdens het sluiten van het doek stookt hij even 18 graden om temperatuurstijging te voorkomen, maar als het doek een uurtje dicht is gaat hij weer naar de nachttemperatuur.

"Met donker weer, dat we helaas wel erg veel hebben, doen we rustig aan. Ik stook overdag wel met het licht mee. Op een zonnigere dag komt er meer buis bij. Dat bevalt goed."

Boven het gewas ligt een enkel beweegbaar schermdoek. Aan een vast AC-folie is Van Mierlo nooit begonnen. "Het is best veel werk. Al is er best ook wel eens een enkel koud jaar geweest dat ik het liever wel gehad zou hebben."

Ook met donker weer wat water geven

Vanwege de sombere weersomstandigheden wordt er voorzichtig aan gedaan met watergeven, zonder daarin te overdrijven. "Want vorig jaar ben ik iets te ver gegaan met interen. Dat heeft toen wat gewas gekost. Met hoeken waar matten zo droog werden dat de scheutjes er daar moeilijker uit kwamen. Daar hebben we van geleerd. We gaan niet verder dan tot de bloei met zo ver interen. Ook met donker weer blijf ik nu wat water geven." Op donkere dagen zijn dat twee wat grotere beurten, met zon worden dat meer en kleinere beurten.

Biologie uitgezet

Tegen spint zijn al roofmijten over het gewas heen uitgeblazen. De inzet van swirskii tegen trips en wittevlieg zit er ook aan te komen. Bespuitingen zijn nog niet uitgevoerd. "Proloog is een ras met meeldauwresistentie, dus daar verwacht ik voorlopig nog niet mee aan de gang te hoeven."

Het is al lang geleden dat er op het bedrijf standaard met Vertimec werd gestart. "Dat is al heel lang verleden tijd. Daarmee kwamen de Encarsia's heel lastig aan de gang."

Grondige schoonmaak

Afgelopen seizoen heeft de teelt veel last van virus gehad. Daarom is alles heel grondig schoongemaakt tijdens de teeltwisseling. "We hopen dat het zo lang mogelijk weg blijft." Liefst natuurlijk dat de genomen hygiëne-maatregelen zo succesvol blijken dat het gewas virusvrij blijft, maar al tien jaar op rij steekt bontvirus op een gegeven moment toch de kop weer op.

Hogedraadteelt

In een andere afdeling staat een hogedraadteelt, waar 13 januari Topspin is geplant. Er is op het vijftiende blad getopt, om daarna gewoon met 1,5 stengels per vierkante meter door te gaan. "We willen daar de bladafsplitsing wat indammen. Het gewas moet iets meer op zijn vruchten gaan werken."

Of registreer je om te kunnen reageren.