teeltgeluid

'Slangen in draingootjes vervangen'

Jacco van den Ende in Bleiswijk is halverwege week 44 een deel van de kas aan het leegsnijden. In een ander deel worden de stekers er al uitgehaald en de stammen onderaan afgezaagd.

Van den Ende: "Ik had meer verwacht van het laatste zetsel. Er is een klein zetsel aangekomen. Eerst was het te warm, en daarna was het al snel aan de late kant. Er zijn weinig vruchten aangekomen. Ik had verwacht dat daardoor de prijs wel wat goed zou gaan maken, maar dat viel ook niet mee."

Rondje groen geoogst

Tijdens de staart van de teelt had het gewas niet te klagen over de weersomstandigheden. "We hebben er één rondje groen tussenuit gesneden. Voor de rest hebben we alles gekleurd kunnen oogsten." De kwaliteit is tot het eind toe goed geweest.

Om alles zoveel mogelijk rood te kunnen oogsten, is de kas warm gehouden. "Op de dag probeerden we aardig te pieken, met 24 tot 25 graden. In de ochtend hebben we wel wat gelucht om vocht kwijt te raken."

Luis

Bijna alle ziekten en plagen zijn ook in de laatste teeltfase goed onder controle gebleven. Luis kwam nog wel opzetten. "Normaal voerde je een laatste bestrijding uit, en kon je het daarna wel uitzingen. Omdat het weer dit najaar wat zachter was, ging luis nu nog wel aardig hard. Bovenin het gewas viel dat wel mee, maar zeker onderin zag je schade en een enkel kleverig vruchtje."

Slangen vervangen

Tijdens de teeltwisseling wordt alles weer grondig schoongemaakt. Steenwol, versnipperd gewas en folie eruit, en alles ontsmetten met formaline. Glas wordt met Flusol forte ingespoten om daarna de glasreiniging uit te voeren. De teeltgoten met drainkanalen worden met chloor ingespoten en met de hogedrukreiniger schoongemaakt.

"Aan één kant van het bedrijf gaan we de druppelslangen vervangen, om de drainkanalen een keer goed schoon te kunnen maken. Van lieverlee krijg je toch steeds meer vuil en stof in die draingootjes."

Ras op eigen bedrijf zien

Op 9 december wordt er weer geplant. Maranello en Nesbitt worden opnieuw de hoofdrassen. "Daar komt een hoekje met Keessie bij om te proberen. Dit jaar hebben we die wel gevolgd, maar het is prettig om eerst ook de ontwikkeling op je eigen bedrijf te zien."

Behalve aanpassingen ten behoeve van het blijven inspelen op andere weersomstandigheden, verwacht Van den Ende dezelfde teeltlijn van dit jaar aan te gaan houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.