teeltgeluid

'Alle groei nodig met hoge plantbelasting'

Er worden volop komkommers van de hoofdranken gesneden bij kwekerij Noord-Oost in het Gelderse Oosterhout.

Albert Kosdi: "Het gaat heel goed. De kwaliteit en vorm zijn bijzonder goed. Een prachtige doos komkommers. Heel weinig tot geen buikige of flessige vruchten. Het gewas is best beladen doordat er veel vruchten zijn aangelegd, maar ze komen er vlot af. Het gemiddeld vruchtgewicht is niet hoog, rond de 370 en 380 gram. Soms doet 390 gram ook even mee, maar omdat we drie keer per week snijden, haal je dat naar het eind van de week niet meer."

Minder zware vruchten

Het is voor de teler, die altijd gewend was iets zwaarder te snijden van voorheen geteelde rassen, sowieso wennen aan de wat lagere vruchtgewichten van Proloog. "Het is net een dieseltje. Hij geeft steeds vruchten, maar iets minder zwaar. Liefst heb ik geen 30ers, maar die heb ik nu veel gehad. Maar omdat het lang donker is geweest, kon je ook niet anders. Je moest de komkommers 'er aan snijden'. Door te oogsten steeds een beetje ruimte blijven maken voor groei."

Beperkte hergroei

Vanwege de plantbelasting blijft wat er terugkomt aan rank-hergroei kort. "Maar ik vind dat wel positief. Met weinig blad zit er snel weer vrucht aan de secundaire ranken." Het gewaswerk is door de belasting verwaarloosbaar. "Nog een rondje secundaire ranken naar beneden trekken. Maar eigenlijk is het niet echt nodig. Omdat we alle groei nodig hebben met die hogere plantbelasting, kun je ook beter zoveel mogelijk van het gewas afblijven."

Weersovergang opvangen

Het gewas staat halverwege week 11 aardig in balans. "We hebben geluk dat we zulk goed weer op het zo belaste gewas hebben."

Daarbij heeft hij zorg besteed om de plotselinge overgang op zondag 8 maart, naar veel zon, goed op te vangen. "We hebben de EC verlaagd, het scherm gaat dicht bij 500 Watt instralling, en bij minder dan 76 procent rv gaat de dakberegening aan. Daarmee is het gelukt om het gewas goed door die zomerse omstandigheden heen te helpen."

Wat hogere mat-EC

Ondanks de verlaging van de druppel-EC van 3 met een halve punt, is de mat-EC nog steeds vrij hoog, rond de 3,8 EC. "Daar kun je weinig aan doen. We willen ook niet zo snel naar een lage EC. Die hogere EC is goed voor de kwaliteit en de smaak. Er hangen nu alleen komkommers. Maar de EC gaat zichzelf wel verlagen als het gewas weer groei krijgt, en daardoor voeding gaat vreten. De natuur moet het een beetje doen."

Schermen is handwerk

Als nachttemperatuur wordt 18 graden Celsius aangehouden. Overdag mag de temperatuur oplopen tot 25 of 26 graden. Boven de 27 graden Celsius gaan de daksproeiers aan.

Er wordt nog volop geschermd, waarbij het vanwege de wisselende weersomstandigheden regelmatig handwerk is om de instellingen aan te passen. "De ochtenden wisselen nogal. De ene keer is het koud en licht, de andere keer is het vroeg al 7 graden. En vandaag is het 0,9 graden en zit het buiten potdicht van de mist. Dus licht het scherm nog helemaal dicht op een tijdstip dat het normaal al open zou zijn."

Profijt van vroeg uitzetten

De ziekten- en plaagbeheersing verloopt heel voorspoedig. Schimmelziektes, zoals meeldauw, ziet hij niet. De spint blijft goed onder controle. "We zijn heel blij dat we al vroeg, in week 5, aardig wat spintroofmijten hebben uitgehangen. Daar hebben we veel profijt van. Waar je ook kijkt, zie je roofmijten. En de spint blijft onderin het gewas. Of ze komen misschien wel hoger, maar worden dan direct opgevreten door de roofmijten."

Vooral bij de poten zat aardig spint. Daarom is nog wel een keer een rondje onderdoor uitgevoerd met Floramite en Nissorun. Alleen in het onderste deel van het gewas tot aan groeibuishoogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.