teeltgeluid

'Ook op eind actief blijven telen'

In week 45 is Wim Verberne in Asten bezig met het goed eindigen van laatste stukje van de teelt.

Aan de kleur is wel wat te zien dat het herfst is, maar de kwaliteit van de Maduro is nog steeds goed. "Het uit laten groeien is niet meegevallen. Dat valt toch een beetje tegen. Week 42 en 43 waren hele slechte weken, met donker weer. De plant begon daardoor te verouderen, met bladval."

Actief blijven telen

"We hebben de laatste weken nog altijd actief willen telen, om alles zo goed mogelijk uit te laten groeien en het gewas zo gezond mogelijk te houden." De zonnige dagen van de laatste tijd helpen daar aan mee. "Elke dag telen we zo warm mogelijk. Met de ventilatietemperatuur is het al gauw 26 graden. Daarbij moet er toch altijd nog wat energie ingestopt worden, voor de gezondheid van het gewas."

Elke dag wordt voorzichtig water gegeven.

Groen oogsten

"Nu, in week 45, zijn we nog een rondje groen aan het oogsten. Daarna nog een keer rood, en dan is deze teelt klaar. Die teelt eindigt heel zuiver, met weinig ongedierte. Geen last van trips en rupsen. Ook spint hebben we niet meer terug gekregen. We hebben dit jaar weinig last van plagen." Ook schimmelziektes veroorzaakten bijna geen uitval.

"Al met al is de teelt goed verlopen. Financieel gelukkig ook wel wat positiever."

Hygiëne staat voorop

Voor de komende tijd staat de teeltwisseling er weer aan te komen. Dat is altijd een drukke tijd. "Toch doen we dat altijd met beleid. Hygiëne is het oogmerk dat voorop staat. We halen de hele kas leeg, met loopfolie en al. Daarna alles goed schoonmaken en uitspuiten, en dan nieuwe loopfolie en nieuwe steenwol erin. We gaan ook weer AC folie aanbrengen. Dat doen we al een paar jaar. Het bespaart energie en is goed voor de weggroei."

Nieuwe teelt

De nieuwe planten, opnieuw van het ras Maduro, zijn 19 oktober gezaaid. De bedoeling is dat deze 10 december geplant worden. Dan staat de hele kas weer fris groen met een nieuwe teelt. "Heerlijk. Dat is altijd weer een mooie tijd. Dan pak ik op zondag een stoel, en ga ik even in de kas zitten om er naar te kijken."

Of registreer je om te kunnen reageren.