teeltgeluid

'Kracht overhouden met op vier snoeien'

Het ouder wordende gewas bij Jasper Oussoren in Zevenhuizen staat nog goed in balans. De kop is wel ietsje aan de gelige kant, mede vanwege de pH in de mat die wat te hoog is geweest.

De zomerproductie van de op 5 vruchten gesnoeide trossen was net wat lager dan bij sommige collega's. "We hebben van de zomer wat toegelegd ten opzichte van bedrijven die op 6 hadden gesnoeid. Maar het waren goedkope kilo's, dus daar hebben we niet zo veel op verloren. Ik hoop dat we door het meer snoeien extra kracht overhouden voor de komende periode, zodat we in vruchtgewicht beter uit komen dan als we ook op 6 gesnoeid zouden hebben."

In week 36 is nog een rondje op vier vruchten gesnoeid, om meer kracht over te houden voor de daaropvolgende laatste trossen. "Het is een tussenstap. Misschien halen we er volgend jaar, net als andere collega's, wel een hele tros tussenuit."

Weersovergangen

Sterke overgangen van donkere naar zonrijke weersomstandigheden en andersom maakten dat het gewas iets meer last had van gescheurde vruchten. "Daar is Merlice wel wat gevoelig op." Verder is een heel lichte mate van meeldauw waargenomen, ondanks dat Merlice daar resistenties tegen heeft.

Watergift tegen het licht gehouden

In week 36 is een etmaaltemperatuur van 20,2 graden Celsius gerealiseerd. Het lukt nu door de buitenomstandigheden niet om ingestelde temperaturen ook te halen, maar er wordt een voornacht aangehouden van 14,2 graden. Rond 3.00 uur gaat de nachttemperatuur naar 17,2 graden Celsius, om 's morgens nog even terug te gaan naar 16,5 graden. De dagtemperatuur staat op 19 graden ingesteld. Op mooie dagen mag het overdag 25 tot 26 graden Celsius worden.

De watergift is met de verschuiving naar herfstweer goed tegen het licht gehouden. "Je geeft in deze periode eerder te veel dan te weinig voor de wortels." De maximale rusttijd is wat verlengd. De eerste beurt start om 10.00 uur, tenzij al eerder een lichtsom van 80 Joules is bereikt. Rond 16.00 uur mag het gewas de allerlaatste beurt krijgen.

Later starten

Bij de plagen komt wittevlieg wat opzetten. "Voor de kop er uit is, willen we daarom nog twee keer spuiten met Oberon." De kop gaat er 22 september uit, iets later dan afgelopen jaar. "We willen de teelt iets langer door trekken en iets later starten met de nieuwe teelt. Prijstechnisch kwam de laatste hoos van de teelt vorig jaar net te vroeg aan z'n eind. En elk jaar starten we ietsje later. De ervaring leert dat dit geen vroegheid hoeft te kosten."

Op meerdere plekjes ontstaat iets meer spint-druk, zodat ook daar ter correctie tegen ingegrepen zal moeten worden.

Tegen Botrytis heeft hij nog niets hoeven doen. Inzet van Luna Privilege is nog niet nodig geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.