teeltgeluid

laatste update:18 jul 2014

'In najaar wil ik groeikracht hebben'

Net als in het voorjaar, is ook de zomerteelt bij Jeroen Verheul in Maarssen groeizaam.

De kwaliteit begint wel wat minder te worden, zo net voor de teeltwisseling. Zowel de Roxanne als de voor hem nieuwe Laureen hebben het goed gedaan.

"We hebben wel eventjes wat problemen met een te lage pH gehad. Achteraf had ik wat alerter moeten reageren en de ammonium er wat eerder uit moeten halen." Door die tijdelijk te lage pH raakte Laureen wat meer uit evenwicht, en gaf daardoor iets minder productie. De groeizamere Roxanne bleef onder de niet optimale omstandigheden voor de wortels beter in evenwicht.

Groeikracht

In de herfstteelt, in twee fases geplant eind week 29 en eind week 30, komt er alleen nog maar Roxanne te staan. "Dat heeft niets te maken met die ervaring met het uit evenwicht raken van de Laureen. Ik had in de herfst  sowieso allemaal Roxanne gezet. In het najaar wil ik groeikracht hebben. dan heb je voor Laureen, die vruchten makkelijk vasthoudt, te weinig licht om snelheid te houden. Roxanne stoot er dan makkelijker eentje af."

Massale inzet tegen spint

In de huidige teelt heeft Verheul extreem weinig aan gewasbespuitingen hoeven doen. "We hadden heel weinig meeldauw, op een heel klein plekje na. We hebben daardoor minder hoeven spuiten en minder LVM-rondjes hoeven draaien."

Omdat hij altijd erg last heeft van spint, heeft hij massaal biologie ingezet tegen deze plaag. In het begin is er, om spintroofmijten zoveel mogelijk te sparen, geen Vertimec toegepast. "Daardoor zit er wel wat meer trips. Bij de volgende teelt ga ik dus toch weer starten met een rondje Vertimec. Omdat de spintdruk laag is, durf ik dat wel aan."

Vrij koel in nacht

Bij de klimaatinstellingen houdt hij grofweg een temperatuur van 20 graden Celsius aan overdag. In de nacht houdt hij het vrij koel, al is de ingestelde temperatuur van 16 graden Celsius met de warmere weersomstandigheden niet haalbaar. Na middernacht stookt hij heel langzaam op naar de dagtemperatuur. In de middag wordt er op 24 of 25 graden gelucht. Als het wat schraler weer is, dan mag het wat warmer worden. Er komt dan op vocht nog een graad bij. Overdag wordt het dan rond de 28 graden Celsius.

Het gewas weet overgangen tussen regenachtiger en zonnig weer goed op te vangen. Schermen is niet nodig. Met het opgegeven warme weer, met straks een jong gewas in de kas, zal hij wel heel alert blijven of schermen nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.