teeltgeluid

‘Rust houden in klimaatregeling’

Het paprikagewas bij Arie Jongeleen In Dongen staat goed in balans. "Het is best groeizaam."

De weersomstandigheden dragen daar aan bij. "Af een toe een buitje regen. En als het buiten goed groeit, dan groeit het binnen in de kas ook."

De zetting gaat goed door. "Al komt er straks denk ik wel even een gaatje in de oogst, vanwege een hoge plantbelasting een tijdje geleden waar we toen donker weer op kregen."

De kwaliteit en grofheid zijn goed. "Al was het pas wel heel onwijs grof. Toen vond ik het te grof, met heel veel 90-ers. Nu is het weer normaler, met 93 procent 80-ers. Dat werkt het lekkerste en vraagt het minste sorteren."

Niet te veel toppen

Gezien de opgegeven verwachtingen met erg warm zonnig weer wordt het spannend wat het in de komende tijd gaat doen. "Ik druk de jongens op het hart dat ze niet te veel gaan toppen. Ik wil wat paraplu aan blad op het gewas houden. Krijten wil ik niet. We kunnen altijd nog het scherm een stukje dicht trekken, maar zelfs daar ben ik geen voorstander van."

Stabiel telen

De temperatuurinstellingen zijn al lange tijd hetzelfde, met 17 en 21 graden Celsius. Heel af en toe loopt het scherm nog eventjes dicht 's ochtends. Het dicht trekken daarvan staat relatief ingesteld, op een verschil tussen buiten- en binnentemperatuur. "Dan kan hij je nooit verrassen. En het klimaat actief houden: 's morgens het scherm weer op tijd open."

Net als bij het klimaat, vinden er ook bij het watergeven nauwelijks veranderingen plaats. "Al wat je verandert, kan weer onrust geven. Dat is nadelig voor het gewas. Dus hou ik het zo stabiel mogelijk. Rust op de tuin. Dat geeft ook rust voor jezelf. Als kun je natuurlijk nooit achterover leunen. Er blijven altijd kleine dingetjes. Zoals even naar de windzijde kijken, en bij wat meer groei iets meer druppelen. Maar geen grote aanpassingen. Rust, rust, rust."

"En nu maar hopen dat de prijzen stabiel blijven. Want dat was een hele tijd echt een drama. De laatste weken gaat het pas een beetje beter."

Boterbloemluis

Bij de plaagbeheersing blijft spint goed onder controle. "De pest-in-first loopt als een trein."

In week 22 vond hij wat boterbloemluis. "Een paar weken geleden hadden we al Plenum gebruikt tegen rode luis. Maar die boterbloemluis gaat daar blijkbaar niet zo makkelijk dood van. Die zit meer op het oude blad, dat minder actief is." Dus we zullen toch een rondje met Pirimor moeten doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.