teeltgeluid

'Met snel telen houden we vruchtgewicht laag'

"De eerste trossen hadden nog vruchten van 135 gram, eigenlijk te zwaar. Maar nu zitten we op een gemiddeld vruchtgewicht van 120-125 gram. Ideaal voor de kleinverpakking. De tomaten zijn allemaal even groot en kleuren snel door want de zetting was ook erg snel."

Geert Koot teelt dit jaar voor het eerst op het hele bedrijf het ras Foundation van Nunhems. Dit ras kwam vorig jaar uit de proeven met flinke meerproducties mede als gevolg van grovere vruchten dan gemiddeld in het middentros-segment. "Om het vruchtgewicht laag te houden telen we snel en houden we een extra plantje aan."

De etmaaltemperatuur komt op zonnige dagen ruim boven 20 graden uit. "Ik gebruik vooral de nacht om de etmaaltemperatuur af te stemmen op de instraling." Na een voornacht van 15 graden plus een graad op licht, wordt vanaf 23 uur opgestookt naar 17,3 graden plus 1,5 graden op licht die rond 4 uur bereikt moet zijn.  Na een dipje op het moment dat het scherm opengaat wordt vanaf 9.30 uur opgestookt van 18 naar 20,5 graden plus 4 graden op licht. Vanaf 11.30 uur mag het al 25 graden zijn in de kas. De mininumbuis wordt vanaf 9.30 uur afgebouwd op licht. "We hebben vanaf 1 januari al 2,5 kuub gas minder verstookt door het mooie weer."

Hoge mat-ec voor harde vruchten

Sinds in week 8 de tweede dief is aangehouden staan er 3,5 stengels per vierkante meter. "Tot nu toe geeft de hoge plantdichtheid geen problemen. We halen ook geen blad uit de kop want dat kan ten koste gaan van de stevigheid van de vrucht." Bij de eerste twee trossen viel de stevigheid en de vruchtvorm nog wat tegen. "Zachte eerste vruchten en bonken op de eerste 2 trossen was een probleem.  Maar de kwaliteit is nu prima." Voor de hardheid van de vruchten houdt hij de ec in de mat toch nog op 5,0 en geeft hij geen nachtbeurten. De plantbelasting is inmiddels opgelopen tot 145 vruchten per vierkante meter en zal tot half mei nog verder stijgen. "Het gewas kan het hebben. De kop heeft een mooie dikte, de bladeren zijn 40 tot 42 centimeter lang en de trossen zijn goed generatief."

Osmosewater

Het gewaswerk is volledig gestandaardiseerd. Elke week worden de drie onderste bladeren afgesneden, gediefd/gedraaid, gezakt en gesnoeid op zes vruchten. Vanwege het droge voorjaar heeft Koot begin april al de omgekeerde osmose aangezet. Vanwege de stroomprijs draait hij alleen 's nachts en in het weekend. Per dag wordt zo 100 kuub water in het bassin gepompt. "Samen met het recirculatiewater kan ik zo goed rondkomen."

Geen uitbreiding OWG

Met de gezondheid van het gewas zit het wel goed. "We hebben 1 Macrolophus per vierkante meter uitgezet die we om de week nog bijvoeren. Behalve een enkel rupsje hebben we nog helemaal geen plagen. We wachten tot de rupsen zich iets uitbreiden voor we met Xenthari of Thurex gaan spuiten." Opvallend is dat er geen problemen zijn met overmatige wortelgroei. "In het vroege voorjaar heb ik een aantal besmette matten gemerkt. Daarna is het licht uitgebreid naar potten ernaast, maar de laatste vier weken is er niets meer bijgekomen. Ik heb er geen verklaring voor. Ik heb nu wel een installatie staan om peroxide mee te druppelen. Maar ik heb hem nog niet aangezet. Natuurlijk wordt het retourwater wel met uv ontsmet."

Of registreer je om te kunnen reageren.