teeltgeluid

laatste update:15 jul 2014

'Drie komkommertjes meer dan vorig jaar'

Het komkommergewas van de Venice bij Jeroen Verheul in Maarssen staat goed in evenwicht. "Het is groeizaam."

De productie loopt ook naar tevredenheid. "Dit jaar gaat het ideaal met komkommers snijden. Met hoge temperaturen en veel licht is het vocht in de kas wat hoger, en komen er redelijke aantallen vanaf. We snijden tot nu toe drie komkommertjes meer dan vorig jaar."

Helaas vallen de prijzen tegen. "Maar dat is ergens ook wel verklaarbaar en logisch. We produceren meer, en Spanje denkt ook: laten we de teelt maar langer doortrekken, want in maart valt er ook nog wat te verdienen. Hopelijk gaat de prijs straks weer omhoog als er straks teelten gewisseld gaan worden en al het buiten warmer wordt."

Kwaliteit

Het gaat goed met de maatsortering en de kwaliteit van de geoogste komkommers. "Alleen in de periode op het eind van de eerste ranksnee hadden we even wat 'buiken'. We telen Venice. Die is qua kwaliteit altijd ietsje minder dan Galibier, maar vanwege een korte voorjaarsteelt durf ik dat wel aan. Maar omdat de producties niet zo ver uit elkaar liggen, denk ik er toch over om volgend jaar Galibier te gaan zetten, om het kwaliteitsniveau nog iets verder omhoog te brengen."

Plagen onder controle

Qua ziektes gaat het ook goed. De spint, die in het begin van de teelt opkwam, blijft netjes onder controle, ook al is er al weken geen nieuwe biologie meer bij gezet. Behalve een plekje met een klein stipje meeldauw zijn er geen schimmels gevonden. Tegen die meeldauw is twee keer preventief geLVMd met Fungaflor.

Het vorig jaar gevonden bontvirus is dit seizoen gelukkig niet terug gevonden. "We handhaven nog wel het normale hygiëne-niveau, maar zijn nu wel gestopt met handen sprayen met ontsmettingsmiddel in elke kap."

Hogere temperaturen

Bij de temperatuurinstellingen wordt nog steeds overdag 20 graden Celsius aangehouden, met een voornacht van 18 graden en een nanacht van 19 graden. Op de nanacht staat nog een halve graad lichtsomverhoging. "Maar die zal ik er al gauw uit gaan halen, omdat de etmaaltemperaturen zonder die verhoging op licht toch wel gehaald zullen worden als het buiten nog warmer gaat worden."

Vlot luchten

In de ochtend wordt al vrij snel op 22 graden Celsius gelucht, zodat het gewas niet te erg nat kan slaan. Daarna gaat de luchtinstelling naar 25 graden, met anderhalve graad lichtverhoging. "Je hebt dan al snel een hoge etmaaltemperatuur, zodat je in de nacht niet nog eens extra hoeft te verhogen." Doordat de temperatuur hoog is, blijft het vochtgehalte in de kas ook goed.

Net na half april zal de teelt gewisseld worden. Er zal in twee fases geplant worden, met de tweede planting begin mei. "Dat bevalt altijd goed. Je spreidt zo arbeid en je blijft aan de markt."

Gewas opschonen

Er is al een keer een blaadje weggehaald, zodat het meeste blad op zichthoogte weg is. Dit zal nog een keer herhaald worden. Verder is er opgeschoond, toen de hoeveelheid waterschot behoorlijk toenam. Misschien is het straks nog een keer nodig om het gewas op te schonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.