teeltgeluid

'De trossen van de tweede dief kunnen allemaal op acht gesnoeid'

"We hebben twee weken volop zon gehad dus het gewas groeit erg goed. Je moet gewoon oppassen dat het gewas niet te zwaar wordt", zei Johan Noordermeer vorige week vanaf een zonovergoten skipiste in Oostenrijk.

Hij teelt in Hellevoetsluis 5 hectare van het cocktailras Brioso, dat op 6 januari is geplant. In week 10 heeft hij voor de tweede keer een dief aangehouden, zodat nu de einddichtheid van 4,2 stengels per vierkante meter is bereikt. Door het mooie weer wordt het een mooie sterke dief, waarvan hij de eerste tros deze week zal snoeien. "Bij de eerste dief hebben we wat verder teruggesnoeid als ze zwak waren, maar deze kunnen we denk ik allemaal wel op acht gaan zetten."

Hoge etmalen

Om het gewas niet te zwaar te laten worden realiseert hij hoge etmaaltemperaturen, in week 10 tussen 21 en 21,5 graden. Vanaf 8.30 uur stookt hij op naar 22 graden, plus 4 graden lichtverhoging. In de middag gaat de ingestelde stooktemperatuur naar 25 graden en probeert hij met een buis van 60 graden in de namiddag 27 tot 28 graden aan te tikken. Daarna volgt een korte nanacht van 13,5 graden, plus 1,5 graden lichtverhoging. Om 22.00 uur loopt het scherm dicht en stookt hij op naar 17 graden, plus 2,5 graden (tussen 3.00 en 7.00 uur). Om 7.00 uur gaat het scherm open en zakt de kastemperatuur even naar 16,5 graden.

De watergift begint om 9.00 uur met drie grote beurten van 350 milliliter bij iedere 90 Joules. Daarna geeft hij tot maximaal 16.00 uur 220 milliliter bij iedere 80 Joules aan licht, waarbij hij op drain corrigeert zodat hij op 20 procent drain uitkomt over de hele dag. De ec van de mat ligt rond 5.

Preventief druppelen

Het gewas is nog kerngezond. Botrytis heeft hij nog nergens gezien. Toch heeft hij Luna laten bezorgen. "Ik ga eerdaags een keer preventief druppelen, want dat is me vorig jaar erg goed bevallen. Ik heb toen het hele jaar verder niks meer aan Botrytis hoeven doen." In de plaagbestrijding is het ook bijzonder rustig. Noordermeer heeft pas net de eerste wittevlieg op de vangplaten gevonden. Vorig jaar was dat een maand eerder. Hij heeft wel Macrolophus uitgezet (0,7 per m2) die hij wekelijks bij voert in de uitzetpaden. Daar heeft hij tevoren wat extra blad gesneden en houdt hij nu juist meer blad aan om de populatieontwikkeling van Macrolophus niet te verstoren. Deze week haalt hij er twee bladeren uit. "Het blad moet niet te oud worden." Het andere gewaswerk is nu ook in het zomerschema gekomen. Het tros beugelen is gestopt. Iedere week wordt er nu gesnoeid, gedraaid en gezakt. Deze week is hij begonnen met oogsten. "De kwaliteit is erg goed."

Of registreer je om te kunnen reageren.