teeltgeluid

‘Alles doen om het zo schoon mogelijk te krijgen’

De teeltwisseling is in volle gang bij paprikateeltbedrijf Van der Valk in Vierpolders. Na het gewasruimen worden halverwege week 45 alle overgebleven bladresten en vruchten zorgvuldig verwijderd met een bladzuiger en bladblazers.

Teeltman Huib Hanemaaijer: "Het laatste zetsel is net te laat gekomen. Anders had er nog wel 1,5 kilo meer uit deze kas kunnen komen." De laatste maand is de productie toch tegengevallen. "We zijn een stuk achter geraakt ten opzichte van vorig jaar. In de zomer was het in augustus te warm, waardoor de zetting tekort schoot. En toen er in september ruimte voor zetting kwam, was er weer te weinig licht."

In een andere kas staat het gewas er halverwege week 45 nog, maar de machine om de planten er op doeken uit te trekken mag zo snel mogelijk komen. "We wilden daar nog iets langer door gaan, maar vanwege de lage prijzen voor groene paprika's loont het niet meer om ze er nog af te halen."

Veel schermen

Een week voor de beëindiging van de teelt is de watergift stopgezet, om de matten langzaam droog te laten trekken. "Maar we troffen zulk warm weer, dat het watergehalte te snel omlaag ging. We zijn toen toch weer drie tot vier beurtjes op een dag gaan geven."

De laatste maand is geprobeerd om zo veel mogelijk temperatuur te geven, met 19 en 21 graden Celsius en veel schermen. "We hebben het idee dat dat die hogere temperatuur ook hielp tegen Mucor. In de zomer had het gewas daar wat last van, daarna ging het beter. Een koude kop lijkt Mucor te bevorderen."

Degenerans nuttig

Soms wordt door onvoorziene omstandigheden weer eens duidelijk wat standaard maatregelen voor de teelt betekenen. "Het was opvallend. Er was één zwavelpotje kapot gegaan. Daar kwamen we pas te laat achter. Precies daar kregen we meeldauw."

Over het algemeen is Hanemaaijer tevreden over het verloop van de biologische bestrijding. "Al is het altijd een komen en gaan van rupsen en luizen, waarbij je een paar keer moet corrigeren. Dit jaar hebben we ook weer eens degenerans gebruikt. Die kwam heel laat op gang, maar in augustus begon je ze toch te zien. In september danken we het ook daar aan dat we minder spint hadden."

Grondige schoonmaak

Sinds een paar jaar wordt er geteeld op goten. Daardoor kan niet meer volvelds met loopfolie gewerkt worden. "We doen er wel alles aan om het zo schoon mogelijk te doen. Ook netjes de laatste blaadjes oprapen om alle organisch materiaal uit de kas te halen. Daarna een aantal keer ontsmetten met chloor, formaline en Jet-5." Omdat chloor wordt toegepast in combinatie met een grote hoeveelheid water, wordt deze klus uitbesteed.

Druppelslangen schoon houden

Stekers blijven tijdens de teeltwisseling gewoon aan de slangen zitten, omdat die met een aantal keer intensief spuiten toch wel voldoende schoon worden. "Als we in de zomer een verdachte plant vinden die dood gaat, dan trekken we daar de stekers er wel direct van af. En we houden de slangen aan de binnenkant het hele seizoen door al schoon met een schoonhoudmiddel. Dat werkt goed. Voorheen moesten we elke maand spuien, en dan kwam er steeds vuil water uit. Nu hecht er zich geen vuil meer, en heb je alleen nog schoon water."

De grondige reiniging tijdens de teeltwisseling kost de nodige inspanning, maar die wordt later in de teelt weer goedgemaakt. "Je krijgt pas later infectiedruk en aantastingen van ziektes. We hebben bijvoorbeeld geen noemenswaardige aantasting van Fusarium, en ook van binnenrot hebben we weinig last gehad."

Nieuwe planting

De nieuwe teelt is 9 oktober gezaaid en zal op 18 of 19 oktober geplant worden. In een tweede kas wordt iets later gestart, omdat daar eerst een nieuw schermdoek ingetrokken moet worden dat aan vervanging toe is.

In beide kassen komt Maranello te staan. "We staan daar helemaal achter, al kan de kwaliteit van dit ras in het najaar wel iets minder zijn. Sommige andere rassen zijn mooier, maar die hebben weer andere nadelen. Ook door de hete zomer hadden we daarna meer schapekoppen en een wat mindere vorm."

Of registreer je om te kunnen reageren.