teeltgeluid

'Beginproductie eerder en hoger met eigen plantopkweek'

Bij Jonique in Helmond ligt de kas al een tijdje leeg. Johan Smeets heeft de komkommerplanten rond half oktober geruimd.

“We hadden nog wel een week langer door kunnen gaan met het gewas. Maar met de herfstvakantie hadden we mooi wat jeugd, en konden we een hoop werk verzetten met het uitruimen van de kas.”

 

Tevreden

Smeets kijkt tevreden terug op de twee teelten van dit jaar, waar hij in totaal 190 komkommers vanaf heeft gesneden. Waarbij de middenprijs in vergelijking met voorgaande jaren niet tegenviel. Het einde van de teelt is zonder grote ziekte- of plaagproblemen verlopen. Spint bleef goed onder controle. Tegen wittevlieg moest wel een correctie uitgevoerd worden, maar daarmee werd de plaag ook goed opgeruimd. Meeldauw is niet doorgezet. Het wekelijks blijven LVMen bleek afdoende.

 

Geen virus

Bontvirus heeft hij dit jaar helemaal niet gezien. Daardoor laat hij de gebruikelijke vervanging van het loopfolie en het hele druppelbevloeiingssysteem achterwege. “Het scheelt een hoop werk dat het loopfolie blijft liggen, en we dat alleen goed schoon hoeven maken.” De druppelaars zijn met chloor en zuur behandeld, de druppelslangen zijn door een buis met een salpeterzuuroplossing gehaald.

Behalve het hergebruiken van het druppelsysteem en het loopfolie, is de rest van de tuin net zo goed schoon gemaakt alsof er wel sprake geweest zou zijn van een virusaantasting.

 

Bakken stomen

De substraatbakken met perliet stoomt Smeets zelf, buiten onder een zeil. He tis gunstig dat het perliet goed droog is geworden. Het stomen duurt 5 uur, waarbij de bakken met substraat minimaal een uur lang op 100 graden Celsius worden gehouden.

 

Eigen opkweek

De plantopkweek voor de nieuwe teelt wordt in eigen beheer gedaan. Daarvoor wordt een afdeling met een wand afgeschermd van de rest van de kas. Daarbinnen kan de temperatuur apart geregeld worden. Er is daar ook grondverwarming aanwezig en er hangen belichtingsarmaturen. Op 27 november of 4 december wordt het ras Proloog gezaaid.

 

Kwaliteit plantmateriaal

De eigen opkweek bespaart plantkosten. “Er  is een leuke cent mee te verdienen. Maar de kwaliteit van de planten is zeker zo belangrijk. Ze hoeven niet getransporteerd te worden. Binnen een uur nadat ze uit de opkweek komen, staan ze weer te groeien. Je bent dan eerder in productie, met een hogere beginproductie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.