Glas

Nieuws

Besluit over glasgroenteproject Waddenglas uitgesteld

Een besluit over glasgroenteproject Waddenglas is opgeschort om de SDE-toekenning te onderzoeken.

Friss Holding, aspirant-koper van de percelen, staat in de startblokken om de eerste bouwfase te starten in de Friese gemeente Waadhoeke. Een laatste voorbehoud op de koop is een toekenning van steun voor de duurzame warmtetechnieken uit de SDE++ regeling. Dat besluit is vertraagd. De uitvoerder van die regeling RVO stelt het besluit uit tot maximaal 13 weken, zo is recent per brief aangekondigd.

Volledig van gas af

Jan Moerdijk, één van de initiatiefnemers en mede-eigenaar van Friss Holding, heeft begrip voor het besluit van RVO. “Het is een technisch hoogstandje waarmee we volledig van het gas afgaan. Een doorbraak voor de tuinbouw. Ze willen dat dieper bestuderen. Ergens begrijp ik dat wel.” Het energieconcept draait om warmtepompen en zonnepanelen en buffering.

Als RVO de volle 13 weken gebruikt voor een besluit, komt dat vlak voordat het voorlopige koopcontract afloopt. De tijd dringt, weet ook Moerdijk, al is rekening gehouden met vertraging in de ontwikkelingsplannen. “Toch is iedere dag er één. Alles is gereed. Eigenlijk hangt alles af van dit besluit.”

Plan voor 42 hectare kassen

Het plan voor 42 hectare kassen wordt in twee delen geknipt. In de eerste fase komt 20 hectare kassen. Daarvoor zijn de vergunningen al rond. Eind 2020 stemde de welstandscommissie in met de bouwplannen die ver boven de eisen liggen voor welstand. Het complex krijgt een kantoor- bezoekerscentrum.

Gesprekken over afzet

Over de afzet lopen nog ‘vergevorderde’ gesprekken. Die kan Moerdijk niet toelichten in deze fase. Wel is duidelijk dat met ‘buurman’ Best Fresh Group wel wordt samengewerkt, maar niet op afzetgebied.

Handelsbedrijf Best Fresh Group is eigenaar van kwekerij Hartman in Sexbierum. Dat teeltbedrijf legt een groot accent op biologisch. Waddenglas mikt op gangbaar, maar zal door het energieconcept een enorme sprong maken in duurzaamheid, weet Moerdijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.