Glas

Nieuws

Warmtegevoelige coating kasdek zorgt voor optimale temperatuur

Een warmtegevoelige coating voor het kasdek kan het hele jaar door voor optimale temperaturen gaan zorgen.

Albotherm, een spin-outbedrijf van de Universiteit van Bristol, ontwikkelt een warmtegevoelige coating voor het kasdek. De coating wordt eenmalig aangebracht als een transparante laag. Naarmate het glas een bepaalde temperatuur bereikt, wordt het geleidelijk meer ondoorzichtig en weer doorzichtig naarmate het afkoelt. Het voordeel is dat de temperatuur het hele jaar door passief kan worden geregeld en er geen krijt- en coatwerk nodig is dat elk seizoen weer aangebracht en verwijderd moet worden. Het nieuwe thermoregulerende product wordt wel op dezelfde manier als eenmalige spuitcoating aangebracht.

Illustratie: Albotherm
Illustratie: Albotherm

Marktrijp maken

Albotherm is in staat om formuleringen te maken die bij verschillende temperaturen, variërend van 18 tot 45 graden, in elkaar overgaan, zodat de hoeveelheid licht die wordt tegengehouden op een kosteneffectieve manier te regelen is. Op dit moment wordt gewerkt aan het verfijnen van het product voor de markt, onder andere het verbeteren van de duurzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.