Glas

Nieuws

Bladplukrobot klaar voor verkoop

Machinebouwer Lenzeel in Maasbree heeft een gepatenteerde bladplukrobot ontwikkeld voor de hogedraad komkommerteelt.

De innovatieve machinale bladplukker is, na de nodige testen en een aantal aanpassingen in een traject van twee jaar ontwikkeling, klaar voor de verkoop begin 2022. De Diplo C100-serie verwijdert bij de hogedraad-komkommerteelt minimaal 80% van het blad in een plukgebied van 50 centimeter. De robot heeft er in praktijktoepassingen voor gezorgd dat minimaal de helft van arbeidsuren in bladplukken is bespaard.

Aanzuigen en afplukken

De zogenaamde plukunit van de robot bestaat uit een elektrisch aangedreven rollen en een ventilator, waarbij de bladeren worden opgezogen en van de steel worden geplukt. Op de uitvinding is patent aangevraagd. Na elke werkgang wordt de plukunit ontsmet met UV-c licht.

Autonome verplaatsing

De machine verplaatst zich autonoom van rij tot rij. De onderwagen heeft een aanpasbare spoorbreedte, afhankelijk van de buisrailmaat. Ook is de wagen uitgerust met 360 graden sensoren om obstakels te vermijden. Een automatische kabelhaspel zorgt voor de stroomtoevoer. De kabellengte is afhankelijk van de benodigde rijafstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.