Glas

Nieuws laatste update:8 sep 2020

Teelt en handel nu echt onder één dak in GroentenFruit Huis

Ondanks integratie in GroentenFruit Huis blijft koepelorganisatie DPA als vereniging wel bestaan.

De koepel voor afzetorganisaties Dutch Producers Association (DPA) wordt geïntegreerd in GroentenFruit Huis. Daarmee komt na jaren van intensive samenwerking in GroentenFruit Huis de definitieve integratie van belangenorganisaties voor telersorganisaties én handel tot stand.

DPA is de koepel voor afzetorganisaties van groenten en fruit. Het plan voor definitieve integratie in GroentenFruit Huis bestond al sinds 2015.

Teelt en handel integreren daadwerkelijk in GroentenFruit Huis - foto: Fred Libochant.
Teelt en handel integreren daadwerkelijk in GroentenFruit Huis - foto: Fred Libochant.

Volgens aftredend DPA-voorzitter Michiel van Ginkel is het goed dat afzetorganisaties nu de stap hebben gezet en discussies over tegenstellingen tussen teelt en handel achter zich laten.

De afzetorganisaties praten binnen GroentenFruit Huis nu in een apart comité: Dutch Producers Committee (DPC). Voorzitter is Gerard Pronk van The Greenery. Van Ginkel: “Na vijf jaar was het tijd voor mij om terug te treden. We hebben hard gewerkt aan de integratie. We zijn blij dat het vlak voor de zomer gelukt is.”

Het DPC neemt binnen GroentenFruit Huis besluiten over telerszaken en adviseert het bestuur, waar de uitvoering ligt bij personeel van die brancheorganisatie. Er zijn ook andere comités actief voor bijvoorbeeld import en export.

Gerard Pronk, voorzitter van Coforta, is ook voorzitter van Dutch Produce Committee (DPC) en Dutch Producers Association (DPA) - foto: Wick Natzijl.
Gerard Pronk, voorzitter van Coforta, is ook voorzitter van Dutch Produce Committee (DPC) en Dutch Producers Association (DPA) - foto: Wick Natzijl.

DPA gesprekspartner Brussel

Ondanks de integratie blijft DPA als vereniging wel bestaan. In de Europese Unie mag GroentenFruit Huis niet meepraten over telerszaken omdat het ook handel vertegenwoordigt. DPA kan wel meepraten in Brussel, zoals in de Europese koepel voor coöperaties Copa Cogeca.

De integratie betekent feitelijk dat personeel van DPA nu is overgeheveld naar GroentenFruit Huis. Ook is het nieuwe bestuur van DPA niet meer zo groot. Van zeventien bestuursleden gaat het over naar drie. Pronk is in de vereniging DPA ook de voorzitter. Twee keer per jaar vergadert DPA in een ledenvergadering over Europees landbouwbeleid en GMO.

Integratie bij lustrum

Vijf jaar geleden werden de plannen voor de verticale integratie in branche-organisatie GroentenFruit Huis opgesteld. Nu bij het eerste lustrum kan het daadwerkelijk tot zo’n organisatie komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.