Glas

Nieuws

Met kleurcoating kan oude reflector weer mee

Verouderde reflectoren van belichtingsarmaturen worden met een kleurcoating geschikt voor sturen op spectrum.

Op de Greentech introduceerde Lescrauwaet in Hilversum onder de merknaam Reflecoat een assortiment hittebestendige en lichtreflecterende kleurcoatings voor verouderde reflectoren van belichtingsarmaturen. Met deze coatings is afhankelijk van de omstandigheden de oppervlaktestructuur van lichtreflecterende oppervlaktes te egaliseren, de lichtabsorptie te verminderen en zo de lichtreflectie te verbeteren.

De kleurkeuze hangt vooral af van welk lichtspectrum het gewas op dat specifieke moment nodig heeft

“Op 2 meter onder de lamp is de lichtopbrengst hoger en het PAR-lichtspectrum beter, zo blijkt uit metingen”, zegt Raymond Lescrauwaet. “Op 4 meter afstand is de lichtsterkte wel 5 tot 10% minder, maar het spectrum is nog steeds beter. We zijn nog bezig om de reflectiecomponenten van de coating zodanig aan te passen, waardoor de lichtsterkte verbetert.”

De basiskleuren wit, rood en blauw zijn momenteel leverbaar. Aan andere kleuren wordt gewerkt. - Foto: Harry Stijger
De basiskleuren wit, rood en blauw zijn momenteel leverbaar. Aan andere kleuren wordt gewerkt. - Foto: Harry Stijger

Kleur zelf kiezen

Door de kleurkeuze van de coating in combinatie met de gebruikte lamp is het gewenste lichtspectrum te realiseren. Momenteel zijn alleen de basiskleuren wit, rood en blauw leverbaar, maar er zijn pilotprojecten in voorbereiding met andere kleuren om het juiste stuurlicht voor een gerichte plantengroei te krijgen. Lescrauwaet: “Een teler die bijvoorbeeld voor een witte reflector kiest, kan tijdens de belichtingsperiode de reflectoren voor korte of langere tijd verwisselen voor een extra set reflectoren in rood of blauw. De kleurkeuze hangt vooral af van welk lichtspectrum het gewas op dat specifieke moment nodig heeft.”

Gecoate reflectoren

De hoogwaardige hittebestendig en lichtreflecterende coating is bestand tegen hoge temperaturen (maximaal 800 graden Celsius), vocht, water, chemicaliën en weersinvloeden, ook bij sterk wisselende temperaturen. Inmiddels zijn meerdere typen reflectoren van diverse fabrikanten al voorzien van een Reflecoat-coating: Midi van Agrolux, Alpha, Beta, Deep, Delta, Medium, Midi, Superwide en Wide, alle van Hortilux, Ecomax van GAN en MD en W van Gavita. Doordat de conditie, de afmetingen en de vorm van de reflectoren van invloed zijn op de bewerkingstijd en benodigde hoeveelheid coating, lopen de prijzen per type reflector uiteen van € 12 tot € 20 per stuk bij behandeling van minimaal 100 reflectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.