Glas

Nieuws

Productie uit kassen groeit 12% in tien jaar

De productie glasgroente (inclusief aardbeien en tunnels) lag in 2016 op 1,7 miljard kilo, ongeveer 12% meer dan tien jaar daarvoor.

Met een productie van ongeveer 900 miljoen kilo was de tomaat de meest geoogste kasgroente. Dat stelt CBS in een berekening van arealen en productie over 2016. Het CBS kijkt daarbij niet naar zaken als verschuiving in productie van fijnere soort in de tomatenteelt of naar het effect van belichte teelt. Opgeteld is de productiegroei dus 12%.

Glasdichtheid

De glastuinbouw is daarmee bijzonder productief. Waar in kassen 5% van het areaal groenten is verzameld, wordt er 75% van de groenten in Nederland op geproduceerd. Het CBS keek verder naar de glasdichtheid van verschillende gemeentes. In de gemeente Westland is het grootste areaal cultuurgrond in gebruik voor de teelt van groente (37%), daarna volgen Lansingerland (21%) en Hendrik-Ido-Ambacht (16%).

1.250 bedrijven

In Nederland telen 1.250 bedrijven groenten onder glas. Van deze bedrijven houdt 19% (240 bedrijven) zich bezig met de teelt van aardbeien. Na de aardbei legt het grootste deel van de bedrijven zich toe op de teelt van de komkommer (210) en de trostomaat (140).

Areaal aardbei

Het CBS maakte vorige maand al areaalcijfers bekend, als voorlopige uitkomst uit de meitelling. Daaruit blijkt dat het groeiende areaal aardbeien onder glas nu met 330 hectare vrijwel even groot is als het areaal losse tomaten (340 hectare) en groter dan het areaal gele paprika in Nederland (310 hectare).

Of registreer je om te kunnen reageren.