Glas

Nieuws

Van Gog bouwt Duitse kas voor paprikateelt

Het Duitse bedrijf van glastuinder Pieter van Gog breidt de activiteiten uit met 7,5 hectare paprika. De kas daarvoor wordt nu gebouwd.

Dat is te lezen in een interview dat financier Rabobank had met de Duitse mede-eigenaar van Wittenberg Gemüse GmbH, Wichard Schrieks. Het opzetten van de teelt van 15 hectare tomaten was een klus die bijna vijf jaar in beslag nam. De plannen werden in 2009 bekend. In 2013 werd de kas eindelijk gebouwd in ‘Lutherstad’ Wittenberg, ten zuidwesten van Berlijn.

Schrieks was al vroeg bij het bedrijf betrokken als fiscalist en bedrijfsadviseur, en vervolgens als mede-eigenaar aan boord gekomen. De insteek om in Duitsland ‘lokale’ tomaten te telen is inmiddels goed op gang gekomen. Dat liep niet meteen op rolletjes.

Lokale afzet moeizaam op gang

Schrieks: “De eerste reacties waren heel positief. Maar hoe verder onze plannen vorderden, hoe stiller het werd. Men blijkt in Duitsland dan toch erg voorzichtig. Er zijn in ons gebied een paar grote partijen die de markt voor lokale tomaten verdelen. Toen uiteindelijk de eerste supermarkt onze producten ging verkopen, is het gaan lopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.