Glas

Nieuws 1 reactie

Greenco: Kassen in Someren vernietigd door 'hagelballen'

Niet alleen de teelt is verloren dit seizoen; Greenco stelt dat haar kassen in Someren na de hagelbui donderdagavond ook als verloren moeten worden beschouwd.

"Op dit moment gaan we er vanuit dat de kassen vernietigd zijn. Er is grote constructieve schade, we zijn het nu aan het inventariseren. Dit is zoals het er nu voor staat. Er gaan geluiden dat 200 hectare teelt getroffen is in totaal in deze regio. Het is echt ongelooflijk wat voor hagel is gevallen. Het gaat niet om tennisballen, maar ook hagel ter grootte van handballen", aldus een woordvoerder. In totaal staat op de vestiging in Someren 14 hectare, deels belicht.

Voor Greenco gaat ook nog wat anders spelen. De telers moeten kijken hoe ze leveringen zo goed mogelijk kunnen invullen. "We zullen moeten kijken hoe we de afspraken uit andere vestigingen kunnen invullen. We willen ook met collegatelers zoeken naar oplossingen, maar dat zal niet makkelijk zijn."

Bronnen melden dat vanmiddag een eerste spoedoverleg plaatsvindt tussen verzekeraars, banken en belangenorganisaties. Dat is door ZLTO nog niet bevestigd.

100 hectare

Volgens ZLTO Asten zou in de gemeenten Deurne, Asten en Someren honderd hectare glastuinbouw vernietigd danwel beschadigd zijn. Onder meer het bedrijf van Van Gog Kwekerijen met kassen in Deurne, Asten en Helmond is geteisterd. Marion Leenders-van Gog: "Van de 28 hectare kassen is een gedeelte beschadigd en 20 hectare is honderd procent vernietigd. Niet alleen het glas, maar ook schermen, electrische apparatuur, verwarmingssystemen en dergelijke zijn kapot. De oogst in die kassen kunnen we voor de rest van het jaar afschrijven. In het beschadigde gedeelte kunnen we misschien over enkele maanden weer aan de slag."

Eén reactie

  • Nicolaas.A. van Staveren

    Vraag is het niet mogelijk om deze kassen niet beter bestand te maken tegen dir soort hagelstenen die gevormd worden in CB,s onder invloed de thermische differtie effecten in de atmosfeer,voorbeeld,als zweefvlieger heb ik gemerkt dat boven kassen complexe de lucht temperatuur veel hoger is dan de omgeving,s lucht dus levert dat veel meer thermiek en die thermiek is verandwoordelijk voor de vorming van Cumulus en CB wolken samen gevat grote kassen complexen kunnen hun eigen noodweer generen en een CB is een schoorsteen waar water druppels bevriezen tot hagelstenen en die bewegen in de schoorsteen net zo lang tot dat de opwaartse luchtstroom in de CB ze niet meer dragen kan of omdat de warmte toevoer naar de CB verminderd dan komen deze hagel korrels naar beneden,

Of registreer je om te kunnen reageren.