Glas

Nieuws

Vertrouwen standhouders in Greentech

Vonden standhouders het bij de opening van de Greentech nog niet te overzien wat de tuinbouwvakbeurs zou gaan brengen, later op de eerste beursdag waren er al diverse geluiden te horen over goede contacten met bezoekers.

De eerste beursdag werd gekenmerkt door met name buitenlandse bezoekers. Naast de nadruk op deze doelgroep, speelde volgens de toeleveranciers waarschijnlijk ook mee dat Nederlandse telers eerst de afvoer van hun producten weer goed op poten willen hebben voordat ze van de tuin gaan, met een verkorte werkweek en hoge producties door het warme weer.

Buitenlanders trekken

Enkele reacties van toeleveranciers: "Het is best spannend wat het gaat worden met zo'n eerste editie van de beurs. Ik heb anderen gesproken die ook best afwachtend zijn."

"Het ziet niet zwart van de mensen, maar we hebben wel leuke contacten. We moeten dit wel houden als Nederland zijnde. Met alleen lokale beurzen als Gorinchem lukt het niet om de buitenlanders hier heen te trekken."

"Het is nog niet heel druk, maar alle mensen die hier komen zijn er ook met een doel, en daarom zijn ze interessant."

Niet te bescheiden

Greentech Innovation Award winnaar Ted Duijvestijn vindt de vakbeurs belangrijk. "Het is superbelangrijk om Nederland op de kaart te houden met wat we doen. We moeten ook niet te bescheiden zijn om groot te denken. We kunnen met onze kennis een bijdrage leveren aan de wereldvoedselproblematiek."

Ruime belangstelling

Waren in eerste instantie 230 standhouders verwacht, uiteindelijk reserveerden er bijna 300 (uit 23 landen) een plaats op de beursvloer. Bij de vooraanmeldingen van bezoekers werden ongeveer 100 nationaliteiten geteld.

Wereldwijde impact

Tijdens een speech bij de officiële opening van de Greentech gaf Aalt Dijkhuizen eveneens het belang van (Nederlandse) nieuwe technologie aan voor de wereldvoedselvoorziening. Met wereldwijd een procent groei in productie per vierkante meter zouden 10 miljoen mensen extra te voeden zijn, zou 10.000 hectare regenwoud of ander land te behouden zijn ten opzichte van dezelfde groei realiseren met areaalsuitbreiding (met besparing van de CO2-uitstoot van heel Frankrijk).

Diversificatie

Spreekster Simran Sethi plaatste wel enkele kanttekeningen bij de aandacht voor efficiëntie-verbeteringen. Zo ervaart zij een risico (zoals bij onverwachte ziekte-uitbraken) bij de toenemende afhankelijkheid van slechts een beperkt aantal monocultuur gewassen, waar nu bijna alle inspanning voor productieverbetering op wordt gericht. Zo'n 95 procent van de wereldcomsumptie komt van slechts 30 plantensoorten. Volgens haar is diversificatie nodig in het aanbod aan gewassen, waarvan 75 procent al verdwenen is sinds 1900.

Het percentage mensen met ondervoeding is gedaald, maar nog steeds lijdt een groot deel van de wereldbevolking honger door de ongelijke verdeling, en zal de bevolkingsgroei en voedselvraag in de toekomst alleen maar sterk toenemen. Daarbij neemt bij een andere grote groep problemen met overgewicht sterk toe, door verkeerd of eenzijdig voedselgebruik. "Mensen goed voeden vereist meer dan alleen het kunnen produceren van goedkope calorie-bronnen."

Foto

  • Vertrouwen standhouders in Greentech

Of registreer je om te kunnen reageren.