Glas

Nieuws

Rechter: schikking komkommerschade door kweekgoten

Het Gerechtshof van Den Bosch stuurt aan op een schikking rond een schadeclaim van een teeltgotenleverancier na het mislukken van de oogst bij vijf komkommertelers.

De schade ontstond door het gebruik van staal met een schadelijke coating in 2001. De coating leidde tot groeiproblemen in de komkommerplanten.

De relatie met de coating is volgens de rechter voldoende bewezen. De teeltgotenleverancier heeft leverancier van het staal Corus aansprakelijk gesteld. In hoger beroep betwist Corus de aansprakelijkheid, maar de rechter stelt dat Corus verantwoordelijk is voor het gebruik van het betreffende staal en op de hoogte was van een eerdere claim van een komkommerteler na groeiproblemen. Toch leverde Corus het staal aan de betroffen teeltgotenproducent.

De afnemende teeltgotenleverancier is ondertussen failliet, maar een rechtsopvolger heeft de claim overgenomen. De recht wil dat de partijen in een gesprek aansturen op een schikking en heeft de partijen daartoe opgeroepen. De schade van de teeltgotenleverancier bedraagt ruim twee ton, voor het  vervangen van de teeltgoten op de getroffen  bedrijven. Hoe de schade bij de komkommertelers is verhaald, wordt in de tussenuitspraak van de zaak niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.