Glas

Nieuws

Franse tomatenoogst op peil

De Franse tomatenoogst kan dit jaar uitkomen rond de 557.500 ton, dat is dan vrijwel evenveel als een jaar geleden.

De oppervlakte aan kassen loopt weliswaar met 2 procent terug naar 1.950 hectare – vooral door minder verwarmde kassen – maar daar staat een hogere productie tegenover. Het zachte weer van de afgelopen wintermaanden zorgt er bovendien voor dat de tomatentelers minder kwijt zijn aan energiekosten.

Frankrijk neemt met die productie maar een kleine 5 procent van de hele Europese oogst voor haar rekening. Verreweg de grootste producent is Italië met een aandeel van 38 procent terwijl Spanje nog eens 25 procent voor haar rekening neemt. Nederland staat in het overzicht van de agrarische infodienst Agreste genoteerd voor 5 procent van de Europese tomatenproductie.

In deze wintermaanden komt het overgrote deel van de tomaten op de Franse markt uit zuidelijke landen, met name Marokko en Spanje. De Fransen voerden vorig jaar al met al 558.400 ton tomaten in waarvan 304.050 ton door Marokko en 149.500 ton door Spanje werd geleverd. België kon 37.100 ton leveren terwijl de invoer uit Nederland op 35.300 ton uitkwam. Aan de andere kant wisten de Fransen ook 233.800 ton uit te voeren waarvan Duitsland 78.800 ton, België 30.700 ton en ons land 19.500 ton afnam.

Of registreer je om te kunnen reageren.