Glas

Nieuws laatste update:28 okt 2014

'Bundeling glasgroente mag niet verzanden'

Komkommerteler Sjaak van Dijk uit Pijnacker roept LTO Glaskracht Nederland in een open brief op de structurele onbalans in de Nederlandse tuinbouw aan te pakken en daarbij bundeling niet uit het oog te verliezen. Dit is zijn vierde brief.

Een adviesbureau a raison van 1,6 miljoen euro moet het nieuwe 'LTO afzetplan' gaan uitwerken. De afgelopen jaren zijn er bij regelmaat dure bureaus ingeschakeld op kosten van de teler waarvan de rekeningen meer stof deden opwaaien dan de rapporten zelf. De bruikbaarheid van deze rapporten is vaak beperkt. Een duur extern bureau of interim manager van buiten biedt dan ook zelden een oplossing.

De onzekerheid van LTO Glaskracht blijkt uit hun stap om Rijnconsult en McKinsey te vragen om met DPA ( de telersverengingen) en Frugiventa ( de handelaren) een breed gedragen afzetstructuur op te stellen. De gedachte deze 'natuurlijke vijanden' te laten samenwerken is naïef en steeds op een debacle uitgelopen, denk aan de experimenten met de Greenery.

Het is natuurlijk een goede ontwikkeling dat LTO Glaskracht zich nu ook met de afzetkant bezighoudt. Het bundelen van het aanbod en hierop te kunnen sturen is namelijk cruciaal voor het rendement bij de kwekers, althans zo was het oorspronkelijke plan. Waarom LTO Glaskracht, wij als kwekers dus,  hier nu van afwijken is niet duidelijk. De laatste plannen om samen met 'de handel' een breder draagvlak te willen vormen leidt ongetwijfeld tot een niet werkbaar plan en uiteindelijk het verzanden van de noodzakelijke aanbodbundeling, dus 1 – 0 voor de handel.

Pas als er sprake is van aanbodbundeling van geteelde producten, pas dan kunnen producenten en de handel als min of meer gelijkwaardige partners kijken of en hoe er meer geld uit de markt te halen is. Duidelijk zal zijn dat de handel haar lucratieve positie op allerlei manieren zal proberen vast te houden.

Er zijn de afgelopen 15 jaar steeds kansen geweest om de juiste beslissing te nemen, de bestuurders hebben beslissingen genomen waarvan we achteraf zeggen dat deze anders uitgepakt zijn dan verwacht. Dit is weer zo'n een cruciaal 'beslismoment'. Laten we hopen dat de bestuurders geleerd hebben van het verleden en nu de juiste beslissing nemen.

 

Sjaak van Dijk

Of registreer je om te kunnen reageren.