Glas

Nieuws

Spaanse prijzen onder druk

Na de onregelmatige en verlaagde aanvoer rond de feestdagen is de productie in Almería in week 2 weer op een hoog niveau gekomen waardoor veel prijzen een dalende tendens laten zien, blijkt uit een analyse van de regering van Andalucië en de dagelijkse veilingprijzen van Groenten&Fruit.

Tomaten lieten langere tijd een stabiele prijsvorming zien: voor losse tomaten (long life) rond € 0,60 per kilo en voor trostomaten € 0,80 per kilo. Deze prijzen kwamen in week 2 onder druk te staan mede doordat Marokko in die week 20.661 ton tomaten exporteerde naar de EU, bijna de helft van het quotum voor heel januari. Deze prijsdaling ging in week 3 versneld verder. Voor trostomaten kwam de gemiddelde weekprijs ruim een dubbeltje lager uit. Pruimtomaten halen het hele seizoen al minder goede prijzen. In week 2 lag de prijs op ongeveer € 0,50 per kilo en in week 3 nog 5 cent lager. De teelt van pruimtomaten en cherrytomaten loopt in de regio Níjar (provincie Almería) traditioneel nu al ten einde, maar dit jaar zijn er veel telers die langer proberen door te gaan. Zij twijfelen of ze nog wel meloen en watermeloen moeten planten omdat het Tomato leaf curl New Delhi virus (ToLCNDV) mogelijk ook schade kan geven in deze komkommerachtigen. Dit seizoen heeft het nieuwe virus in courgette erg veel schade aangericht.

Betere paprikaprijzen

Sinds eind december zijn de prijzen voor paprika licht gedaald maar het niveau blijft hoger dan vorig seizoen. In week 2 werd voor rode en groene blokpaprika nog respectievelijk 82 en 74 cent per kilo betaald. In week 3 steeg de prijs van rode paprika nog met ongeveer 5 cent per kilo, maar daalde de prijs van groene paprika. Gele blokpaprika laat een tegengestelde tendens zien. De prijs steeg in week 2 naar € 1,11 per kilo en een week later zelfs nog twee dubbeltjes hoger. Zoals gebruikelijk is er in de wintermaanden een sterke terugval in de aanvoer van gele blokpaprika. Ook puntpaprika genoot lange tijd van hoge prijzen door een geringer areaal, maar de laatste weken is de prijs toch flink gedaald naar € 0,85 per kilo in week 2.

Grote kwaliteitsverschillen bij komkommer

De komkommerprijzen zijn de laatste weken fors gestegen: van € 0,43 in week 52 naar gemiddeld € 0,73 per kilo in week 2. Er zijn grote kwaliteitsverschillen vanwege de ouderdom van het gewas. Er komt al vers product van de vroegst vervangen plantingen, terwijl van de oktoberplantingen nog rankvruchten worden geoogst. Het prijsverschil tussen beide bedraagt hooguit een dubbeltje per kilo. In week 3 zijn de prijzen met ongeveer een dubbeltje per kilo gestegen.

Courgette deels vervangen

De prijzen voor courgette zijn door de virusproblemen in Spanje lange tijd extreem hoog geweest, maar na half december heel sterk gedaald. De laatste weken ligt de prijs juist lager dan vorig seizoen. Dat heeft mogelijk ook te maken met een gedeeltelijke vervanging door Marokkaanse courgette. De import in de EU lag in week 2 ruim 20 procent hoger dan vorig jaar. Tot en met week 2 heeft Marokko 42 procent van zijn quotum van courgette geëxporteerd naar de EU. De prijs is inmiddels weer aan het opkrabbelen. In  week 3 is de Spaanse courgetteprijs weer licht gestegen naar een niveau van rond een euro per kilo.

Aubergineprijs stabiliseert op lager niveau

Aubergine is een van de weinige producten die minder goed betaald worden dan voor kerstmis. Sinds half december daalde het prijsniveau geleidelijk tot € 0,78 per kilo in week 2. Als reden wordt de toegenomen aanvoer genoemd waardoor de internationale markt moeite heeft het volume te absorberen.  De aanvoer in week 2 was 25 procent hoger dan de week ervoor. De prijzen liggen nog niet op de helft van wat in het topseizoen 2012-2013 voor aubergine werd betaald, maar ongeveer op het zelfde niveau van dezelfde periode in het seizoen daarvoor.

Minder bonen verwacht

Sinds de jaarwisseling is de bonenprijs omhooggeschoten. Sperziebonen haalden in week 2 een gemiddelde prijs van € 3,25 per kilo, snijbonen bijna € 2 per kilo terwijl ook de aanvoer van beide gestegen was. Het prijsverschil tussen beide typen  is in week 3 nog groter geworden. In de tweede helft van januari eindigen de vroege plantingen van bonen waarna het zeker tot eind maart zal duren voordat de nieuwe teelt weer in productie komt.

Klik hier voor de meest recente Spaanse prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.