Glas

Nieuws

'Kamermeerderheid wil minder gaswinning '

Een Kamermeerderheid vindt dat het aantal gasboringen in het Noorden moeten worden teruggeschroefd.

Na partijen als CDA, GroenLinks en Christen Unie heeft ook VVD zich uitgesproken voor het terugbrengen van de gaswinning. "Minder gas moet, dat was sowieso al de bedoeling omdat het aardgas in Slochteren opraakt", zegt VVD-Kamerlid René Leegte woensdag in De Telegraaf. De VVD was tot nu toe terughoudend als het ging om het terugdraaien van de gaskraan. De winning levert de staatskas jaarlijks miljarden euro's op.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) neemt binnenkort een besluit over de gaswinning in Groningen. Vanwege het gevaar op aardbevingen bestaat daartegen veel verzet in de noordelijke provincie. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalde juist meer uit het veld.

In een nieuw, nog geheim rapport adviseert de toezichthouder volgens de krant opnieuw de gaswinning sterk terug te schroeven. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, schrijft de krant.

Het kabinet zou donderdag een topoverleg over de kwestie houden. Volgens de krant wordt vrijdag al een besluit genomen over het al dan niet terugschroeven van de gaswinning.

Of registreer je om te kunnen reageren.