Glas

Nieuws

EU-geld bij ruimen kas voor plaag

De Europese Commissie kan in de toekomst financieel bijdragen voor compensatie aan telers die geruimd zijn vanwege een plaag.

Dat kan ondernemers sneller ertoe brengen plagen of plantenziekten te melden, waardoor de bestrijding minder kostbaar hoeft te zijn. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma op kamervragen van PvdA Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers.

Volgens LTO is dat een belangrijke stap naar een plantgezondheidsfonds in Nederland waar alle plantaardige sectoren nu samen aan werken. Zo’n plantgezondheidsfonds kan teeltrisico’s verminderen door kosten van uitbraken collectief te dragen en een evengrote Europese bijdrage.

Dijksma is positief over die mogelijkheid van Europese bijdrage aan compensatieregelingen. “Vroegtijdig kunnen ingrijpen bij een uitbraak van een ziekte of plaag is beter dan later omvangrijke en kostbare uitroeiingscampagnes moeten opzetten. Bovendien is het voor Nederland als groot exportland van planten en plantaardige producten van wezenlijk belang dat zeer schadelijke ziekten en plagen zich hier niet vestigen.”

De EU heeft in de voorwaarden opgenomen dat alleen belangrijke gewassen in aanmerking komen waarvan de Europese productiewaarde meer dan een miljard euro is.

Of registreer je om te kunnen reageren.