Glas

Nieuws

Weinig vraag en lage prijzen voor glastuinbouwbedrijven

De vraag naar glastuinbouwbedrijven is laag, net als de prijzen die betaald worden voor bedrijven. Dat concludeert de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in haar halfjaarcijfers.

Het aantal glastuinbouwbedrijven dat te koop staat neemt al sinds 2011 toe. Dit jaar staan er bij de NVM 88 tuinbouwbedrijven te koop. Op 31 december van 2012 waren dit er nog 74. In 2011 stonden er bij de NVM nog 36 tuinbouwbedrijven te koop.  In veel gevallen gaat het om gedwongen verkoop, vertelt makelaar Sybrand Abma van Santen en Gasille makelaars uit De Lier.  Vooral bedrijven die tussen 2006 en 2007 heel duur geïnvesteerd hebben in nieuwe bedrijven, hebben het zwaar. “Vanaf juni kan een bedrijf een beetje zien hoe het seizoen loopt. Banken staan nu op het punt om te beslissen of ze door gaan met financieren, of dat ze het bedrijf adviseren te verkopen. Dat moet dan voor de winter gebeuren om te voorkomen dat bedrijf leeg staat in de winter”, zegt Abma.

Met name paprikatelers hebben het de laatste jaren zwaar gehad. “Vorig jaar is tussen de 70 en 100 hectare paprikateelt gestopt. De bedrijven zijn in veel gevallen overgenomen door tomatenkwekers die er nu tomaten in telen. Het aanpassen van bestaande kassen op een nieuw gewas is goedkoper dan nieuw bouwen”, zegt Abma.  De paprikaprijzen zijn, mede door de krimp van het areaal, dit jaar beter dan voorgaande jaren. De tomatenprijzen staan nu wel weer onder druk.
Tuinbouwbreed merkt Abma dat de sector kampt met de hoge energieprijzen. “Je ziet dat ondernemers zoeken naar duurzame oplossingen voor energie, zoals het gebruik van aardwarmte of het gebruik van restwarmte. Zo maken tuinbouwbedrijven in Terneuzen gebruik van de restwarmte van kunstmestfabriek Yara”, aldus Abma.

Dit jaar zijn volgens Kadastercijfers 19 tuinbouwbedrijven verkocht. In 2012 waren dat er 46, in 2011 24.  Het prijsniveau van glastuinbouwbedrijven is moeilijk vast te stellen, gezien de grote diversiteit aan bedrijven. Duidelijk is wel dat bedrijven buiten de concentratiegebieden in Zuid-Holland moeilijker worden verkocht dan bedrijven in de concentratiegebieden. De prijzen voor tuinbouwbedrijven liggen nu wel ongeveer 25 procent lager dan in 2009,  zegt Abma.  De kopers zijn vooral grotere bedrijven, die er een compleet bedrijf bij kopen om daarmee een extra productiekolom te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.