Glas

Nieuws

Hoge Raad: WKK is onroerend goed

Een WKK-installatie is bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven op een kassencomplex.

Het is onroerend goed en daarmee moet overdrachtsbelasting betaald worden bij een transactie. Dat oordeelt de Hoge Raad in een zaak aangespannen door een koper van een WKK-installatie. Het gaat om een WKK-installatie uit 2000 die in 2009 is verkocht voor één miljoen euro aan de teler.  Deze kocht het van de eerste eigenaar die de WKK in een sale and lease back constructie beheerde op het perceel van de teler en daar ook warmte aan leverde.

De nieuwe eigenaar vindt dat de WKK-installatie – net als veel andere machinese op het bedrijf – tot de roerende goederen behoort en wil geen of beperkt overdrachtsbelasting betalen. De belastingdienst rekent echter af over het verkoopbedrag. De Hoge Raad beroept zich op jurispredentie en literatuur en oordeelt dat de zaak in de geest van de wet tot de onroerende zaken behoort. Dat de WKK-installatie voor groot onderhoud ook weleens naar de fabriek teruggaat, doet niet ter zake, stelt de Hoge Raad. Voor de koper betekent dit een aanslag van enkele tienduizenden euro’s, maar die komt wel bovenop de investering.

Of registreer je om te kunnen reageren.