Glas

Nieuws laatste update:4 apr 2013

Komkommerprijzen compleet onderuit

De prijzen voor komkommers zijn vandaag op een dieptepunt gekomen. Bij alle veilingen in Nederland en België werd voor de 40'ers niet veel meer dan 15 cent betaald, terwijl de productie nog op volle toeren moeten komen. Achterblijvende vraag lijkt de oorzaak.

De handel zag afgelopen week de daling al aankomen. De kleinere maten zakten donderdag en vrijdag al ruim onder de 15 cent. Alleen de 40'ers wisten door een ingelaste retailactie een redelijke prijs te halen, maar van een bonus voor de Pasen was met 28 cent (Mechelse Veilingen) vrijdag zeker geen sprake.

Vandaag werd ook voor de 40'ers al rekening gehouden met een prijsinzinking, gezien de dagbemiddelingsprijzen. De veilprijs lag daar met klokprijzen van rond de 15 cent niet ver vandaan.  De 35'ers deden het nog slechter: 7 tot 11 cent per stuk. Vorig jaar werden in deze periode veel betere prijzen gerealiseerd, maar toen zaten de terrasjes ook vol.

Een groothandelaar wijst ook op de slechte verkopen van de buitenhandel. Ook die vraag viel weg. Klanten bij speciaalzaken die vorige week afnamen, zijn nog goed bevoorraad. Hij wijst ook op het gunstige voorseizoen voor komkommers. “Dat moet je niet los zien van deze prijsinzinking, er zijn ook hoge prijzen betaald in februari.” Toch waren ook die prijzen niet uitzonderlijk.

In Almería werden de komkommers  vandaag voor 15 cent per kilo uitgedrukt. De Spaanse productie is op zijn retour. Het probleem lijkt hem dus vooral in het gebrek aan vraag te liggen.

Lees ook: Veel vrije komkommers bij weinig vraag

Of registreer je om te kunnen reageren.