Glas

Nieuws

Impact Marokko op tomatenmarkt wisselt

De Marokkaanse uitvoer van tomaten naar de Europese Unie lag in december en begin deze maand duidelijk onder het niveau van het contingent zoals dat was voorzien tussen de overheden van beide.

In december was de in de EU ingevoerde hoeveelheid tomaten uit Marokko lager dan het maandelijkse contingent (26000 ton t.o.v. 39000 ton), ook het bijkomend contingent was niet opgevuld, blijkt uit Europese cijfers. De prijs lag ook boven het onderhandelde forfait voor invoer, waardoor de invloed op de Spaanse tomatenprijs ook niet groot was. De Spaanse tomatenprijzen stegen in december ook.

Afgelopen najaar ontstond juist weer onrust over de ingevoerde tomaten en de prijseffecten op de Spaanse teelt. De Spaanse sector riep de Europese Unie beter toe te zien op die invoerstroom. Uit de jongste gegevens van de Europese Commissie blijkt overigens wel dat de invoer van Marokkaanse tomaten toeneemt.

Op de Duitse groothandelsmarkt liggen prijzen voor Marokkaanse ronde tomaten met €1,28 per kilo een dubbeltje boven het prijspeil van vorig jaar. Voor cherrytomaten liggen de prijzen van €2,84 ook 15 cent boven het niveau van 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.