Glas

Nieuws

Meer faillissementen groentenbedrijven

Het aantal faillissementen in de (glas)groentensector is dit jaar gestegen naar 20 tegen 12 in 2011. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Dun & Bradstreet. Daarbij baseert het adviesbureau zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal van 20 bedrijven is het hoogste sinds in ieder geval 2009, blijkt uit het overzicht en kan naar alle waarschijnlijkheid volledig aan de glasgroentesector worden toegeschreven. In 2009 was het aantal faillissementen 13, eenzelfde aantal faillissementen was te noteren in 2010. Het hogere aantal dit jaar lijkt het gevolg van het rampzalige seizoen in 2011.

Hoewel de stijging stevig is, zijn de aantallen in de groententeelt nog relatief beperkt, laat Dun & Bradstreet weten.  Het totaal aantal faillissementen in Nederland komt naar verwachting uit op 8350, een stijging van 20 procent vergeleken met 2011. Flevoland en Zuid-Holland zijn de enige provincies waar de toename onder 10 procent is gebleven, blijkt uit gepubliceerde cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet.

Het aantal faillissementen piekte dit jaar in oktober met 818 faillissementen. December wordt naar verwachting de minst slechte maand met 518 omgevallen bedrijven. In de eerste drie kwartalen steeg het aantal faillissementen met meer dan 20 procent. In het vierde kwartaal zwakte de groei af tot 7 procent.

Van alle sectoren werd de zorg dit jaar het hardst getroffen, met meer dan een verdubbeling van het aantal faillissementen. Vooral veel kinderdagverblijven gingen over de kop.

Of registreer je om te kunnen reageren.