Glas

Nieuws

Westland toont grootste krimp bedrijven

Elke dag stoppen zeven boeren of tuinders met hun bedrijf. In 12 jaar tijd zijn 28.579 gezinsbedrijven gestopt, waardoor het totaal aantal bedrijven daalde met bijna 30 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

De problemen zijn het grootst in het Westland, het belangrijkste kassengebied ter wereld. Van elke tien landbouwbedrijven die daar in 2000 waren, zijn er nu nog maar vier over. LTO verwacht voorlopig geen verandering.

Belangrijke oorzaak van de achteruitgang is vergrijzing. Boeren gaan met pensioen en hun kinderen staan lang niet altijd te springen om de boerderij of kwekerij over te nemen. Anderen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen, zegt LTO Nederland, de land- en tuinbouworganisatie.Of registreer je om te kunnen reageren.