Glas

Achtergrond laatste update:17 apr 2019

Markt: Iets forceren in komkommerafzet

Met een periode van mooi weer voor de boeg hopen verkopers de markt uit het slop te halen. Ook als dat met scherpe contractprijzen gepaard gaat.

Op de veilklok bij The Greenery is de prijs dinsdag 16 april weer iets verbeterd naar € 0,17 tot € 0,20 per stuk. Op de Belgische veilingen leverden 40’ers € 0,22 op, inclusief toeslagen, maar werd een paar cent ingeleverd bij de iets fijnere vruchten (€ 0,17).

De Nederlandse en Belgische veilingen wisselden stuivertje met op maandag een iets betere Belgische veilingprijs en dinsdag leek de Nederlandse tendens wat gunstiger. Een handelaar wijst op het enigszins aflopende prijsverloop bij de klokverkoop in België dinsdag. Maandag was de prijs daar oplopend en werd gespeculeerd op een sneller herstel.

Verloop veranderen

Signalen over een kanteling op de markt lijken er te zijn. Aanstichter is een grote Duitse transactie Nederlandse komkommers voor een scherpe winkelactie. Zoiets kan het verloop van de afzet veranderen. Als de komkommer zo scherp geprijsd in de belangstelling komt en concurrenten reageren, kan dat volumes voldoende aanjagen voor een verder marktherstel. Een verkoper noemt dat de markt forceren. Het lijkt er daarmee op dat de contractprijzen deze week daarvoor iets verlaagd worden.

Dat de markt op slot zit, blijkt uit cijfers. De Belgische uitbetaalprijzen over alle sorteringen lagen in week 15 onder € 0,14. In week 14 was dat € 0,17. Dat is ongekend laag.

Acties en Spaans

In de Nederlandse supermarkten zijn al wel acties te vinden, maar niet met heel opvallende prijzen. De meeste acties zijn rond € 0,50 ingezet. Dat lijkt nog niet op het scherp van de snede. Een opvallende actie is bij Aldi zichtbaar: 2 komkommers voor € 1.

Vorige week lagen bij Aldi-winkels in het midden van het land nog Spaanse komkommers. Bij Albert Heijn overigens ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.