Doorgaan naar artikel

Stabiel vruchtgewicht paprika

Het paprikaras Gina kan goed overweg met zomerse omstandigheden, zo bleek tijdens een open middag.

Tijdens een door Syngenta georganiseerde rondgang langs enkele bedrijven met de rode paprika Gina, bleek het ras in productie goed mee te komen met vergelijkingsrassen. Een voorsprong wordt meestal pas zichtbaar bij het makkelijker zetting houden in stressvolle periodes, zoals de zomerperiode. Een telerservaring is dat vruchten in de zomer ook vorm-vaster blijven, waar paprika’s van zijn hoofdras wat hoekiger en bobbeliger kunnen worden. Verder viel op dat de vruchten ietsje langer kunnen zijn. Samen met de dikwandigheid maakt dit dat het afvullen van dozen wat makkelijker gaat binnen een maatsortering. De dikke vruchtwand maakt tevens dat vruchten goed bestand zijn tegen zonnebrand en neusrot. Ook constateert Syngenta dat het ras sterk is tegen binnenrot.

Langere doorkleuring

De doorkleuring van Gina verloopt goed, maar kan vanaf begin zetting een enkele dag langer duren dan bij vergelijkingsrassen. Daarbij verandert het groene stadium via een bonte lichtbruin/oranje-fase naar rood. Bij het naast elkaar telen kan er dus, ten opzichte van andere rassen, beter een paar dagen langer gewacht worden om te beginnen met oogsten. Gina lijkt wat minder hozerig dan het hoofdras, en trekt daardoor zetsels wat langer door.

Stabiele vruchtmaat

Evenals vorig jaar komt de eigenschap naar voren van de generativiteit bij de start, met daardoor een makkelijke zetting en niet overmatig zwaar wordende vruchten. Dit gaat niet ten koste van de productie en sortering in de zomer. Door deze unieke combinatie is de vruchtmaat stabiel over het hele jaar heen. Waar bij andere rassen nog wel eens een keuze gemaakt moet worden tussen een ras met te zware vruchten aan het begin van de teelt, of juist een te laag vruchtgewicht in de zomer.

Langer gewas

In moderne kassen is de plantlengte meestal geen probleem, maar in de kas is wel duidelijk te zien dat Gina een stukje langer dan het gangbare hoofdras. “Zo’n 3,90 tot 4 meter touwlengte moet je zeker hebben”, merkte een teler op. Al lijkt het een bredere tendens dat nieuwe rassen wat langer en krachtiger worden. De iets ruimere schakeling van Gina komt ten goede aan arbeidsbesparing, dankzij het vlot kunnen oogsten. Ook in het gemak van toppen en indraaien scheelt het arbeid.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin