Glas

Achtergrond

Marktupdate: Italiaanse tomatenmarkt piekt meest

De krappe Europese tomatenmarkt afgelopen winter heeft in Italië de hoogste prijspiek opgeleverd.

Dat blijkt uit een prijsoverzicht van de Europese Commissie voor de vier grootste Europese tomatenmarkten Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. In Italië lag de prijslijn van wekelijks afgegeven prijsnoteringen ruim boven de hoogste prijslijn uit de laatste vijf jaar. Bij de andere tomatenlanden kwam de prijs niet boven het hoogste punt van de laatste vijf jaar. Zo kwam de Italiaanse prijsnotering in week 12 nog op € 1,50 per kilo, waar € 1,02 de hoogste notering uit de laatste vijf jaar was in die week. Italiaanse tomatentelers in het Zuiden en Westen kampten de laatste twee maanden met droogte en hoge temperaturen, blijkt uit het overzicht van de Europese Commissie.

Prijs 41% hoger dan gemiddeld

Voor maart geeft de Europese Commissie een prijs voor Nederlandse tomaten af van € 1,48, dat is 41% boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De Italiaanse tomatenprijs lag in maart op een vergelijkbaar niveau als in Nederland, maar dat is maar liefst 65% hoger dan het vijfjarige gemiddelde voor maart en dus ook ruim boven de hoogste notering in de laatste vijf jaar.

Gemiddeld lagen de prijzen in de EU in maart 23% hoger dan het vijfjarige gemiddelde. Spanje en Frankrijk noteerden prijzen die ruim 10% boven het vijfjarige gemiddelde bleven.

Tomato dashboard

Klik op de foto om het hele prijsoverzicht (PDF) te lezen

Of registreer je om te kunnen reageren.