Glas

Achtergrond laatste update:14 feb 2017

Groot prijsverschil tussen sorteringen komkommer

Het grote aanbod kleine sorteringen komkommers drukt de prijs. Door het donkere weer van de afgelopen weken zijn telers komkommers steeds fijner gaan oogsten.

Het prijsverschil tussen kleine en grotere komkommers is in de afgelopen week steeds groter geworden. Maandag 13 februari was de indicatieve prijs van de 30‘ers bij The Greenery 38 cent per stuk, op de Belgische VBT-veilingen werd 3 cent meer genoteerd. Het aanbod 40‘ers in België lag maandag op nog geen 7% van het totale aanbod. Dat dreef de prijs op tot ruim boven 80 cent per stuk.

Ruim 55% van het Belgische aanbod was van de kleinste sorteringen: 25‘ers en 30‘ers. Bij The Greenery was bijna 50% van het komkommeraanbod van maandag van deze kleine maten. Het percentage 40‘ers bij de Nederlandse veiling was wel ruim drie keer zo hoog als in België. Mogelijk is dat mede een verklaring voor het vrij grote verschil in klokprijzen van deze sortering tussen Nederland en België. De indicatieve prijs voor de 40‘ers bij The Greenery lag maandag op circa 71 cent per stuk.

Donker weer en rassenkeuze

Het hoge aanbod van fijne komkommers en het gebrek aan 40‘ers is voornamelijk het gevolg van het donkere weer van de afgelopen weken. Daardoor lopen de eerste stamvruchten zoveel vertraging op dat de opvolging zelfs omgekeerd dreigt te worden. Daarom zijn deze vruchten kleiner dan normaal geoogst.

Daarbij speelt de rassenkeuze een grote rol. Het hoofdras in de eerste teelt is Proloog van Rijk Zwaan. Volgens Marcel van Koppen, cropcoördinator komkommer van Rijk Zwaan, staat er dit voorjaar op 330 van de 565 hectare komkommer in de Benelux het ras Proloog. Op de 160 hectare hogedraadteelt worden voornamelijk andere rassen geteeld. Toen dit ras op de markt werd geïntroduceerd, was het advies om hem niet voor 1 januari te planten. Nu wordt dit ras ook in de vroegste plantingen (15 tot 25 december) gezet. Het ras Galibier levert in het vroege voorjaar wel grovere vruchten. Maar Proloog is favoriet omdat het in april en mei enorm productief is en mooie donkere vruchten blijft geven.

Klein aanbod

De tegenvallende productie in Nederland en België heeft in Spanje ook tot een opleving van de komkommerprijzen geleid. Eind vorige week steeg de prijs op de veilingen van Almería tot ruim boven € 1 per kilo, terwijl dat begin februari vrij plotseling was gezakt naar 80 cent per kilo. Dit was opmerkelijk omdat de afzetorganisaties daar al sinds begin februari onder druk stonden de prijzen te verlagen met als argument dat het Nederlandse seizoen van start is gegaan, meldt de website hortoinfo.es.

Grote marges

Bij vrijwel alle andere producten is de prijs veel verder weggezakt en is ook geen herstel opgetreden. Veel Spaanse vruchtgroentetelers zijn ontevreden over de prijsvorming in de afgelopen weken. In het Zuid-Spaanse Sanlucár de Barrameda (Cadiz) hebben telers zaterdag 11 februari courgettes op straat vernietigd door er met een trekker overheen te rijden. De telers protesteren hiermee tegen de in hun ogen veel te lage prijzen (50 cent per kilo), terwijl hun courgettes voor € 15 per kilo in de Duitse supermarkten zijn gespot in Berlijn tijdens de beurs Fruit Logistica.

In Almería werd vrijdag 10 februari 73 cent per kilo betaald voor courgette. Nog maar drie weken geleden, op 23 januari, gingen de veilingprijzen in Almería zelfs even boven € 4 per kilo. Door de kou was de productie extreem laag. In die periode moest met name de tussenhandel genoegen nemen met lagere marges. Nu wordt dat waarschijnlijk wel weer goed gemaakt.

Stel zelf uw prijsvergelijkingen samen

Foto

  • Foto: Peter Visser

    Foto: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.