Glas

Achtergrond

Kasbonen halen nu al kerstprijzen

Net voor het einde van de kasteelten lopen de indicatieve klokprijzen van sperziebonen op tot tegen € 15 per kilo. De aanvoer is echter zeer beperkt.

Bij The Greenery worden bijna jaarrond kasbonen van 3 telers op naam geveild. Na half november is het volume drastisch gedaald van zo’n 150 colli van 4 kilo naar ongeveer 60 colli per dag. De indicatieve klokprijzen van klasse-I-sperziebonen zijn in die periode opgelopen van € 6 tot ruim € 14,50 per kilo in deze week. Dat het hier om een delicatesseproduct gaat, laat de vergelijking zien met gangbare sperziebonen uit bijvoorbeeld Almería.

De importbonen uit Marokko en Spanje worden voor € 2 tot € 2,10 per kilo aangeboden, zegt een groothandelaar. “Er is geen handelaar die zijn vingers wil branden aan kasbonen op dit moment. Degenen die ze kopen doen dat op bestelling van klanten zoals de horecagroothandel.” De kasboon wordt na een paar dagen geler en is dan al niet meer voor de volle prijs te verkopen.

De verwachting is dat de kasbonen Kerstmis net niet zullen halen. De productie loopt op zijn einde. Mooi dat de kerstprijzen nu al betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.