Doorgaan naar artikel

Bonenteler hoopt na afkeur toch op koper vrije markt

Bonenteler Reindert Kuiper uit Hensbroek hoopt dat de vrije markt voor industriebonen redding is voor zijn perceel die de fabriek weigerde.

Kuiper teelt 4,5 hectare sperziebonen op biologisch-dynamische wijze. De conservenfabriek waar de bonen normaal naartoe gaan, wil de bonen niet afnemen. Zij hanteren een norm van 9% schimmelaantasting. Daar zit Kuiper door de uitzonderlijk natte maand augustus wel boven.

Kuiper wil de naam van de verwerker niet noemen, maar bevestigt dat het risico van steeds uitdagender teeltomstandigheden bij de teler ligt. Daar is hij nuchter in. “Je gaat een contract aan in het voorjaar met specificaties. Dat is nu eenmaal zo, maar het risico ligt wel volledig bij de teler ja.”

Consumentenactie

Na een bericht in regionale media dat hij consumenten gratis laat plukken zaterdag, dook de landelijke media er ook op. Toch denkt Kuiper nog niet aan omploegen na zaterdag. Hij hoopt op een koper op de vrije markt, die toch wat krapper is dan normaal. “Het is natuurlijk zo dat je graag wilt dat het afgezet wordt. We proberen wel bij andere fabrikanten te kijken of ze het willen afnemen. Dat moet de tijd nog leren. Inmiddels gaan we wel met de consumentenactie door. Als blijkt dat er toch nog interesse is, zullen we daarop ingaan. De dagmarkt werkt misschien in ons voordeel. Misschien dat meerdere bonenpercelen uitvallen.”

Diepvriesverwerker Oerlemans bevestigt dat de bonencampagne is gestart met wat kwaliteitsproblemen op sommige percelen. Percelen waarbij de wortels in het water hebben gestaan kennen kwaliteitsproblemen. Of dat tot krapte leidt, moet nog blijken.

Andere keuze?

Zaterdag kunnen consumenten dus komen plukken bij Kuiper. Is hij niet bang dat bij een grote aanloop het perceel vertrapt wordt? “Nee, dat leiden we wel in goede banen door een hoekje uit te zetten. Je plukt niet zomaar duizenden kilo‘s.”

Zal hij volgend jaar een andere keuze maken in het contract met de fabriek? “Dat is nu nog te vroeg om iets van te zeggen. Het is een mooie teelt dat goed past in ons teeltplan. En het is elk jaar anders.” Rond 2018 kwamen anti-verspillingsbedrijfjes op die dergelijke producten alsnog verwerkten. Kuiper heeft daar in ieder geval nog niet van gehoord. “Ik weet ook niet of sperziebonensoep lekker is.”

Update: koper gevonden en geen plukdag

Later deze vrijdagmiddag kwam het bericht binnen dat Kuiper een koper heeft gevonden voor de bonen, een andere verwerker die de aangetaste bonen kan selecteren. De plukdag gaat niet door. De teler vreesde door de massale aandacht grote verkeersproblemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin