Glas

Achtergrond

'Normale' komkommerprijs bij kleinere aanvoer

De klokprijzen van komkommer weten zich deze week goed te handhaven nadat in de afgelopen weken een forse stijging had plaats gevonden. Het prijspeil is nu vergelijkbaar met voorgaande jaren. Maar door gebrek aan licht komt de productie en dus de omzet wat trager op gang.

Deze week wisten de komkommerprijzen het niveau van vorige week te handhaven. De 40-ers deden voor de klok van The Greenery maandag meteen circa 60 cent per stuk, het niveau waarmee de week ervoor was afgesloten, maar 7 cent meer dan een maandag eerder. Bij BelOrta ligt de klokprijs van de 40-ers deze week rond 58 cent, wel ietsje lager dan vorige week. De prijs voor de 30-ers ligt aanzienlijk lager: 40 cent op maandag en 37 cent gisteren. De klokprijs van de 35-ers daalde deze week van 58 naar 50 cent per stuk, mede door het relatief grote aandeel van deze sortering. "De aanvoer van komkommers komt dit jaar maar moeilijk door", zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta.

Minder en fijner

Het areaal komkommers bij BelOrta is dit jaar 10 procent hoger dan in 2015 en meet nu ongeveer 90 hectare. Toch was de komkommeraanvoer bij BelOrta deze week (tot en met vandaag) bijna 20 procent lager dan vorig jaar. Bovendien is de aanvoer van de 40-ers bijzonder klein. Deze sortering maakt deze week maar 10 procent van de komkommeraanvoer uit, tegen ruim 30 % vorig jaar. Meer dan de helft is nu 30-er (300+ gram per stuk), een twee keer zo hoog percentage als vorig jaar. Het donkere weer lijkt de voornaamste oorzaak.

Wisselend weer

Volgens komkommerteler Willem Doorn verschilt de weeksom van de lichthoeveelheid nog niet eens zo veel van het langjarig gemiddelde. "Maar er zijn meest maar 1 of 2 lichte dagen en de rest van de week is het donker. Daar reageert een lichtgevoelig gewas als komkommer sterk op." Hij heeft 28 december geplant en snijdt deze week 1,5 stuks per vierkante meter. "Het aantal komkommers is vrij normaal, maar het gemiddeld vruchtgewicht is wel lager." Komkommerteler Jaco Kievit gaat morgen de eerste komkommers snijden. Hij pootte op 7 januari 32 daagse planten. "De snelheid waarmee de komkommers eraan komen klopt met de vuistregel: 65 tot 70 dagen na het zaaien. Maar ze worden misschien wel wat lichter."

Beperkte consumptie

Volgens Vuerinckx is het huidige prijspeil niet erg hoog. In vergelijking met andere jaren zijn deze prijzen vrij normaal. Maar nu lijkt de aanvoer toch lager. Uit Spanje zijn de vroegere najaarsteelten eerder beeïndigd dan anders. Door het warme weer zijn de gewassen in het najaar zwaar belast geweest waardoor ze eerder waren opgebrand. Ook de latere plantingen lopen voor in ontwikkeling. De late najaarsteelten zijn nu ruim over de helft. "De consumptie moet nog toenemen, er is maar weinig vraag", merkt Vuerinckx. Op de Duitse groothandelsmarkten was de handel in komkommers niet echt levendig, schrijft BLE in zijn weekbericht. Maar door het wat krappere aanbod klommen de prijzen in de loop van de week toch omhoog, mede als gevolg van acties van retailers. De komkommers kwamen voornamelijk nog uit Spanje, aangevuld met product uit Griekenland, Frankrijk en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.