Glas

Achtergrond

Massa botterrijpe Spaanse paprika’s

Paprikateler Theo Janssen in Andijk heeft net een bezoek aan Spaanse paprikabedrijven achter de rug. Het vroege segment was daar na half februari weg.

Het middensegment, waar het grootste deel van de Spaanse plantdata in valt, kampt met lage prijzen. "Ik hoorde daar zeggen dat ze 63 tot 66 cent gemaakt hadden in het middensegment. Dat is voor hen te weinig."

Vanwege die lage prijzen lieten de Spanjaarden de paprika's hangen in de hoop op een kentering in de prijs. "Je zag er soms een meter aan rode paprika's boven elkaar hangen. Er is slechts mondjesmaat gesneden vanwege de slechte prijs. Op een bedrijf kon ik een foto met dezelfde paprika's maken die ik een maand eerder ook al gefotografeerd had."

Alleen rijpste vruchten geoogst

Bij gewassen die er nog staan, worden hooguit de overrijpe onderste paprika werden er afgehaald. "En omdat de prijzen voor groen beter zijn, zag je dat soms ook de bovenste groene vruchten er al afgehaald waren."

"Het is allemaal boterrijp wat er hangt. Ze moeten er nu echt af, anders gaat het te veel kwaliteit kosten. Ik heb zelfs al diverse gerooide kassen gezien." Jansen verwacht daarom in week 12 nog veel paprika's. "Maar eind maart zal het dan ineens helemaal leeg zijn. En dan komen onze Nederlandse paprika's pas los."

Slechte kwaliteit

Het in areaal kleinere latere segment zal naar verwachting wat langer doorgaan. "Je ziet daar een slechte kwaliteit omdat ze geen goed weer hebben gehad tijdens het zetten. Veel kromme en zaadloze vruchten. Dat scheelt ook weer in de concurrentie."

Of registreer je om te kunnen reageren.