Fruitteler Slabbekoorn start spuitseizoen met extra precisie

Het koude weer maakt de bloei dit jaar laat. Ook ziekten en plagen komen laat op gang. Martijn Slabbekoorn spuit met extra precisie.

Fruitteler Martijn Slabbekoorn uit het Zeeuwse Kapelle is het spuitseizoen vorige week begonnen met de eerste bespuitingen tegen de schurft. Het ging met de warme dagen vorige week even heel hard, maar met de omslag naar kouder weer is de ontwikkeling weer vertraagd. De bestrijding van meeldauw en insecten speelt nog even niet.

De zetting kan nog tegenvallen en nachtvorst kan nog schade geven

Slabbekoorn is aan de slag gegaan met de drierijige H.S.S.-boomgaardspuit, die wel op taakkaart maar nog niet boomgericht kan spuiten. Op een ander deel van zijn bedrijf spuit hij met de innovatieve enkelrijige H.S.S.-boomgaardspuit met Intelligent Spray Application. De specifieke techniek met sensoren op de spuitmast die de boom scannen, om vervolgens de zones waar geen blad zit niet te spuiten, werkt al naar behoren.

Bloemknoppen barsten open tot bloesem. - Foto: Ton van der Scheer
Bloemknoppen barsten open tot bloesem. - Foto: Ton van der Scheer

Zelf taakkaarten maken

Vanaf de bloei tot zes weken daarna gaat hij aan de slag met de taakkaarten, die straks in en na de bloei de zettingsbevorderende GA4/7-bespuitingen op peren en later de bespuitingen met dunmiddelen gaan aansturen. “Met de dronebeelden herken je de witte kleur van de bloesem en dat kun je vertalen naar de mate van bloei per boom. Daarmee maak je weer de taakkaarten.” Dat doet Slabbekoorn met het programma Agromanager inmiddels zelf.

Dit is ook het eerste jaar dat het niet alleen een kwestie is van de spuitdoppen open of dicht, maar waar de teler vanaf het begin van het seizoen met de PWM-techniek het percentage afgifte van de spuitvloeistof kan variëren per dop. PWM staat voor Pulse Width Modulation, waardoor je per boom of zelfs per deel van de boom de spuitdop kunt variëren. Voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw, waaraan Slabbekoorn meedoet, is dat een speerpunt.

Volop bloemknoppen Junami

De wintersnoei loopt op het eind nu de laatste appels van het ras Junami gesnoeid worden. Zoals eigenlijk al verwacht werd, na de kleinere oogst van vorig jaar, zitten er volop bloemknoppen die inmiddels heel goed zichtbaar zijn. Maar dat is nog geen garantie voor een goede oogst, benadrukt Slabbekoorn. “De zetting kan nog tegenvallen en nachtvorst kan nog schade geven.” Hij kan slechts op één van de drie locatie beregenen. De duidelijk latere bloei dan vorig jaar is uit dat oogpunt wel een voordeel.

IJzerchelaat spuiten in de regen

Wat betreft bemesting is de basisbemesting met stikstof achter de rug. Op het programma staat voor de bloei de ijzerbemesting die op zijn kalkrijke zeekleigrond hard nodig is. Daarvoor spuit hij met de onkruidspuit Eddha-ijzerchelaat op de boomstrook, maar wel het liefst in de regen. Daarnaast geeft hij straks ook ijzerchelaat met de fertigatie mee.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.